Проф. Минчо Минчев: Банев има достатъчно грижи, за да създава партия от ареста

Престъпление ли е да се направи русофилска или ервазийска партия в България, коментира той

Не вярвам в думите на главния прокурор Иван Гешев, че Николай Банев от затвора ще прави партия. Това каза пред БТВ проф. Минчо Минчев, член на УС на Евразийския клуб, създаден и ръководен от Банев.

Тези внушения са отблъскващи, той си има достатъчно грижи, за да създава партия от ареста, няма смисъл да прави някаква евразийска или русофилска партия, добави Минчев.

Главният прокурор обяви, че е открито мобилно устройство в кутия от сок, което е „използвано от Банев за контакт с руски лобисти”. Баневи са в ареста с обвинения за източване на приватизирани от тях предприятия, за укриване на данъци и изпиране на повече от 1 млрд. лв.

Проф. Минчев бе категоричен, че не е имало политически амбиции да се създава русофилска партия, имаме си такива много у нас, открои той.

„Но бих попитал главния прокурор – престъпление ли е да се направи русофилска или ервазийска партия в България”, коментира Минчев и обясни какво всъщност е евразийската идея:

„Тя възниква през 1922 г. с интелектуалния елит на Русия, който е дошъл с армията на ген. Врангел. Тази идея е алтернативна на Съветска Русия тогава, опит е да се излезе и от клопката на Царска Русия. Евразийската идея много бързо от политическа се превръща в научна идея", отбеляза проф. Минчев.

Той бе категоричен, че няма хибридна война и отбеляза, че единственото, което е искал Банев, е да направи просветно дружество, за да се популяризира идеята за Азия.

"Не е престъпление да се обърнем към това, Азия не е нещо, от което трябва да се откажем", коментира проф. Минчев.

"Няма и как да се изкорени русофилството от народа", допълни той.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България