На 23 октомври 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за сряда, 23.10.2019

Стрелба в училище в Калифорния, един човек е ранен (СНИМКИ и ВИДЕО)

Две жертви на поройни дъждове в Италия

Жертви и ранени след стрелба във ферма в Русия

Путин след срещата си с Ердоган: Постигнахме съдбоносни решения за Сирия

Еврокомисар: Влизането в Шенген на Хърватия, България и Румъния е още по-необходимо при сегашните предизвикателства

„Фолксваген“ не търси ново място за завода си, проектите са замразени

Осъдиха трима българи в Санкт Петербург за опит за продажба на 40 кг кокаин Ще лежат от 10 до 12 г. в изправителен лагер със строг режим

Ердоган: Турция и Русия ще извършват съвместни патрули в Сирия

Баде Ишчил си хвана младо гадже

Вебер за мониторинговия доклад на ЕК за България: Добра работа, Бойко Борисов!

Настояват за спиране на финансовото подпомагане на Тома Белев от държавата В писмо до премиера Бойко Борисов искат отстраняване от длъжността му в Министерския съвет

УЕФА ни предупреди за напускането на Боби

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 23 октомври 2019

Проф. Михаил Константинов: Българските избори не могат да бъдат хакнати

Професор Михаил Константинов

Българските избори не могат да бъдат хакнати, за разлика от американски, френски и други, защото изборните резултати се обработват в изолирани системи и компютри, върху машини, които не са вързани в мрежа. За хакване не може да се говори. Ползваме услугите на МВР за физическа охрана на нашите съоръжения. Това заяви проф. Михаил Константинов от Информационно обслужване по Канал 3 относно предстоящите Местни избори 2019.

По думите му Информационно обслужване защитава перфектно своите клиенти. „Където имаме договори – М-во на финансите, например, ние защитаваме и НАП перфектно. Архивът на НАП е непокътнат, изтекоха сведения от един работен сървър“, посочи проф. Константинов. „Заехме се със сигурността и там проблеми няма. Засега поне работата ни е свършена, което не може да се каже за всички държавни агенции“, добави той.

Запитан какви са заплатите в Информационно обслужване, той обяви приблизително: „Да кажем – 3000 лева, някои получават много повече, други – по-малко. Но при нас човек може да е сигурен, че с годините ще се развие. Ние сме стабилна фирма, защото се появяват други, които бързо се появяват, и бързо падат“.

Явор Колев, началник на отдел „Компютърни престъпления“ към ГДБОП, изтъкна, че в МВР парите на компютърните експерти са по-ниски. „Да кажем, че заплатите при нас в МВР са наполовина на тези в ИО, но имаме други стимули – такъв е обучението за нашите колеги, тази седмица най-добрите експерти от Интерпол изнесоха лекция за компютърни вируси, наши колеги са записали магистратури в различни университети в Западна Европа. Тя е в рамките на 54 000 евро, тези обучения са в рамките на 5-10 000 евро на човек, а тези хора стават най-компетентните в България“, каза Явор Колев.

По разследването на ТАД Груп за пробива на НАП, Явор Колев разкри: „ТАД Груп е фирма за киберсигурност, но те са се занимавали с проникване в информационните системи в различни фирми в бизнеса, откривали са слабости и са крали данни. Това са частни дружество, бих класифицирал някои като тях в топ 100 на българския бизнес – сериозни застрахователи, от IT сектора, производството.

До момента са проведени процесуално-следствени действия спрямо 50 дружества, предстоят тази седмица са бъдат разпитани още 8 такива дружества, работата продължава интензивно. Предполагам, че ще достигнат 100 проверяваните от нас рекетирани от ТАД Груп.

Ефективно източени са всички, които разпитваме в момента. Установили сме категорично, че това са техни бази данни, които не са предоставяли на тази компания“, каза шефът на „Компютърни престъпления“ към ГДБОП.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.