Проф. Петко Салчев, НЗОК: Готови сме за трета вълна на коронавируса

Кадър от NOVA NEWS

"Готови сме за трета вълна на коронавируса, касата много гъвкаво отговаряше на предизвикателствата, когато имаше хаос. Готови сме за следващите 6 месеца, да спазваме медицинските правила". Това казапред NOVA NEWS проф. Петко Салчев, управител на НЗОК.

"Платили сме за изминалата година 2,270 млрд. лв. за дейности, а сме доплатили 1,993 млн. лв. за реорганизация и посрещане на кризата", отчете той. 

При национални програми НЗОК плаща по 4 лв. на апликация.

По думите му 72 са прекратените лекарски практики, пациентите имат право веднага да изберат лекар. А ако личният лекар е в дългосрочен болничен, трябва да има заместници.

"Ще се срещнем с омбудсмана относно това, че никой не съобщава на пациентите, че личния лекар прекратява практиката си", обяви проф. Салчев.

Според него колко е престоят на пациента в болница е решение на лекаря – има минимален, а не максимален престой. Между 11 и 11,5 дни средно е престоят на пациент с коронавирус в болница. 

"Стигат до 40-45 000 лв. на човек дългите COVID-процедури в реанимация. Следващата седмица ще имаме среща с министъра за пост-COVID проследяването. Трябва да се реши дали ще бъде пътека, амбулаторна или клинична процедура",обясни управителят на НЗОК.

Идеята му е при социално значимите заболявания като сърдечно съдовите, които в момента се заплащат 25 % от НЗОК и 75 от пациентите, да се вдигне нивото на плащане от Касата, а пациентите да не плащат повече от НЗОК. Прогнозите са, че от другата година ще влезе в сила, ако бъде прието.

През изминалата година много пациенти останаха без личен лекар, защото джипита закриха практиките си. Защо - мнението на лекарите д-р Миндов, д-р Кокалов и д-р Николова потърси Живка Зехирова.

Коментари

Задължително поле