Проф. Татяна Червенякова: Около 10% до 20% от заразените с коронавирус могат да развият пневмония

Кадър от БНТ

Около 10% до 20% от заразените с коронавирус могат да развият пневмония. Когато развият пневмония, риск от дихателна недостатъчност е леталният изход при тези болни. Но много от тях го изкарват като леко респираторно заболяване. Това каза пред БНТ проф. д-р Татяна Червенякова, изпълнителен директор на Специализираната болница за активно лечение по инфекциозни и паразитни болести „Проф. Иван Киров“.

Коронавирусите позаиграха в последното десетилетие под формата на две заболявания - ТОРС и близкоизточният респираторен синдром. От това семейство 4 коронавируси могат да се срещнат в човешката популация. Дотолкова новият коронавирус не е изненада, каза проф. Червенякова.

"Това, което е изненада, е че с много бързи темпове расте броят на заболелите. Съответният леталитет се движи около 10%, поне по данните, които имаме до момента и мерките, които са взети от всички нива не само в Китай, а и в света по отношение на ограничаване на епидемията. Това е може би силният момент, защото хората се учат и опитът ни помага", каза тя.

Успехът за толкова кратко време е, че генетиката на вирусът е разпознат. Ясно до този момент е, че част от заболелите, но не всички развиват пневмонии и понякога се стига до летален изход, каза специалистът.

Не е ясно обаче как точно се предава заразата.

"Лично аз съм притеснена чисто научно и практически", заяви проф. Червенякова.

"Не мога да кажа, че рискът е висок заради това, защото ние нямаме директни полети", добави тя.

Коментари

Задължително поле