Проф. Христо Пимпирев: Антарктида е бъдещето на човечеството ни

Снимка: Архив

„Може да се каже, че Антарктида показва неща, за които ние можем само да мечтаем. Тя е бъдещето на човечеството ни”. Това каза проф. Христо Пимпирев пред "Нова тв".

Той обясни и защо често Леденият континент е сравняван с Марс. „Първо – ниските температури. Те са от порядъка на минус 90 градуса. Такива са температурите и на Марс. Не случайно астронавтите, които тренират за космическите полети, правят своите лагери на Антарктида. Освен това изолацията там. Когато имаме един космически кораб, неминуемо човек ще живее с едни определени хора или сам със себе си. В случая ние също живеем в едно затворено общество. Ако някой не ти е приятен, той не може да си тръгне”, каза той.

Ученият разказа и за феноменален вид риба, който се среща само на Ледения континент - ледена риба с прозрачна кръв. „Тя е феномен, защото няма хемоглобин в кръвта. Цялата й морфология е много специфична. Тя е с много голяма уста, с голяма повърхност, за да може да взима кислород с кожата си, а не чрез хемоглобина на кръвта, както е при малките живи същества. Откритие и шанс е да я хванеш, защото е много рядка риба. Тя ще се транспортира до България и ще бъде изложена в Националния природонаучен музей”, разказа той.

Коментари

Задължително поле