ПСС: 11 са смъртните случаи в планините за последната година

11 са смъртните случаи в планините от 1 декември 2017 г. до 1 декември тази година. Това съобщиха от Планинска спасителна служба (ПСС) на пресконференция по повод подготовката за зимния сезон.

Общо 2 522 пострадали са получили помощ от ПСС, предимно по ски пистите в големите курорти, отчете директорът Емил Нешев

По думите му, най-честата причина инцидентите е сърдечно-съдова и дихателна недостатъчност. При алпинизъм и туризъм имаме съчетани травми и други битови инциденти, каза той.

От ПСС отчетоха повишаване броя на случаите, в които се налага те да помагат – до този момент са осъществени 108 акции, с 18 повече от последната година.

„Като националности на хората, на които сме оказали помощ най-много са българите – 93, докато чуждите граждани са общо 30“, обясни Нешев.

По думите му, всички бази от ПСС са в готовност за предстоящия зимен сезон.

"Наличната техника е в абсолютно добра кондиция. Имаме нова техника – нови автомобили с повишена проходимост и моторни шейни. Екипировката ни също е на ниво, така че можем да уверим българската общественост, че имаме готовност за посрещане на зимния сезон. Всичките ни хора на терен са здрави и очакват началото на зимния сезон“, каза шефът на планинските спасители.

"При нужда от помощ в планината съветваме всички хора да използват 112, тъй като това е най-сигурният начин да стигнат до нас“, посъветваха от ПСС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини