Франция съобщи за още 833 смъртни случая от Covid-19

Отмениха вечерния час в област Стара Загора

Ниските лихви повишават инвестициите в имоти Полша привлича много капитали

МЗ пуска Национална информационна система за борба с COVID-19

Пробват над 300 терапии за COVID-19

Българи от чужбина наемат жилища с виртуален оглед

Депутатите без заплата до края на извънредното положение

Депутатските заплати скараха партиите (обзор) Гуша за гуша и обиди на „Популист!”

Кирил Ананиев издаде заповед за забрана за влизане на чужденци в България

Отсрочват заеми на граждани до 6 месеца

Нови 636 жертви на коронавируса в Италия, но намалява броят на заразените

Министър Владислав Горанов: И работещите фирми ще ползват мярката 60/40 (обзор)

Ипотеките у нас двойно по-скъпи от еврозоната

Законно ли е да ни намалят заплатата без наше съгласие?

Райфайзенбанк дарява 190 хил. лв. Кампанията “Избери, за да помогнеш” в борбата с коронавируса

Пулмолог: Маските не помагат, носете плътен шал

Санитарната маска няма да ни помогне, ако сме здрави. Болният човек е този, който не трябва да сее зараза. От предпазните средства бих избрала плътния шал, с който ще затворя и носа, и устата и ще предотвратя вирусът да влезе в дихателната система. Това заяви пулмологът д-р София Ангелова по БТВ.

През последните седмици масово се купуват предпазни маски и гелове за дезинфекция, което доведе до изчерпването на количествата както в аптеките, така и в складовете.

Експертът обясни, че най-важно е да не пипаме очите, носа и устата, защото най-лесно заразата влиза през лигавицата. „Паниката и еуфорията са изключително големи, а това не е в полза на човешкия организъм. Знаем, че имаме имунна система, която ни защитава срещу вирусите. В тази паника рискуваме да заболеем от друго, а не от коронавируса“, подчерта Ангелова.

Лекарят съветва хората с типични симптоми на грип да останат у дома, да информират своите лични лекари и да започнат лечение. Тя призова пациентите да не пият антибиотици, тъй като не лекуват грип.

„Не се знае дали България ще бъде захранвана с маски, тъй като нямаме производител. Нямаме данни дали ще се внесат и дезинфекционни гелове“, каза председателят на Националната аптечна камара Антон Вълев по отношение на ндостига на тези продукти. Според него по-сериозна мярка от носенето на маска е обикновеното миене на ръце всеки път, когато сме докоснали повърхност, която може да бъде заразена.

По думите му гелът е средство, което трябва да убие попадналите по ръцете вируси. Въпреки това изтъкна, че в момента, в който пипнем повърхност или, например, се здрависаме с някого – той губи ефекта си. Фармацевтът обясни, че потребителите е важно да следят за етаноловите продукти, които са ефективни срещу вируси и да избягват хлорхексидиновите препарати, тъй като нямат действие срещу заразите.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.