Пускат армията в борбата с чумата

Военна полиция ще бъде ангажирана от Областните епизоотични комисии, обяви заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов. Снимка: Пламен Стоименов

Затягат контрола по границите

17 са вече огнищата на територията на страната

Пренасят с коли заразено месо

Армията и жандармерията се включват в борбата с африканската чума по свинете. Военното министерство е разрешило силите на военната полиция да бъдат ангажирани от Областните епизоотични комисии и да участват в контрола, уточни заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов.

От МВР обясниха, че ще засилят контрола на всички гранични пунктове, особено в районите на разпространение на заразата. В тях допълнително ще се пренасочат служители от полицията и жандармерията. В карантинната зона ще се проверява и всяка кола, която пренася месни продукти и живи животни. Установили сме случаи на пренасяне на заразено с чума месо в багажници, каза директорът на Българската агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев.

Засилва се контролът по пристанищата, летищата и гарите, които са определени като рискови точки заради отпадъците от туристопотока. “Издава се заповед за осигуряване на достатъчно кошове и дезинфекциране, така че да бъде стопиран и този риск за разпространение на болестта”, добави министърът на земеделието Десислава Танева.

Тя отчете, че до момента са установени 15 огнища на африканска чума в лични стопанства и 15 при дива свиня, като се очаква потвърждение за още 2 нови - във Врачанско и Търговище.

Коментари

Задължително поле