Пускат безплатен интернет на публични места в Търново

DCIM100MEDIADJI_0035.JPG

Безплатни високоскоростни точки за безжичен достъп до интернет на обществени места предстои да бъдат включени във Велико Търново. За целта Общината кандидатства по инициативата на Европейската комисия WIFI4EU и спечели финансиране в размер на 15 000 евро. Старата столица е сред първенците, а 113 от общо 215 успешно подали кандидатури общини са одобрени и ще получат финансиране по инициативата.

18 месеца е срокът, в който общините трябва да се възползват ваучерите и да изградят инфраструктурата за безжичен достъп до интернет. Жителите и гостите на одобрените градове, включително и на Велико Търново, ще могат да използват точките за достъп в рамките на 3 години, а след това оборудването ще бъде поддържано от бенефициентите поне за още толкова време.

Община Велико Търново вече работи по готовността за включване на точките за достъп. Жителите и гостите на града ще могат да сърфират безплатно от всички градски паркове. Предстои да бъде направен детайлен анализ относно възможности за осигуряване на достъп и на други публични места – библиотеки, жп и автогари, музеи и др.

Всички регистрирани общини ще станат част от WIFI4EU общността и ще могат да се свързват както помежду си, така и с останалите участници в проекта. Това ще позволи разширяване на културния обмен между европейските градове, региони и държави.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България