Пускат водата в ударения от сушата Лом

Шестдневната мъка без вода на жителите на Лом и четири близки села е на път да приключи. Аварията на водопровода към града е отстранена и подаването на питейна течност се възстановява, съобщиха от местната управа.

Близо 50-годишният и вече изгнил водопровод от село Добридол към пристанищния град гръмна в нощта срещу вторник и близо 30 000 души останаха без вода. Рукналите порои издълбаха 6 метрова пропаст в полето и затрудниха максимално работата на ВИК екипите по отстраняването на повредата. За да пуснат вода към града и селата, специалистите работеха денонощно и свързаха част от строящия се нов водопровод към старото трасе.

Водата ще стигне до всички в Лом постепенно, но не бива да се пие, защото е мътна и с повишено съдържание на хлор, за да се предотвратят зарази, съобщиха от общинската администрация. Въпреки отстраняването на аварията в понеделник детските градини, ясли, училища и млечна кухня ще останат затворени, за да бъдат основно дезинфекцирани.

До нормализиране на ситуацията в крайдунавския град и селата ще продължи раздаването на бутилирана вода. През отминалата седмица в Лом пристигнаха 54 270 л минерална вода, осигурени от общините Гоце Делчев, Брацигово, Ямбол, Лом и БЧК. Обявеното в града и част от района бедствено положение остава до пълно приключване на водната криза.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България