Пускат споделени електрически тротинетки и в Шумен

Шуменци ще могат да ползват споделени електрически скутери, след като кметът Любомир Христов е подписал споразумение за сътрудничество за изграждане на публична система на територията на общината. Това е алтернативен транспорт за справяне със замърсяването на въздуха и вредните емисии, отделяни от автомобилите, коментира днес зам.кметът по строителство и екология инж. Боян Тодоров.

100 тротинетки от сряда ще бъдат на разположение на гражданите и гостите на града. Ползването ще става, чрез инсталирано мобилното приложение за iOS или Android.

Плащането на услугата ще бъде, чрез създаването на акаунт в системата на Lime през дебитна или кредитна карта.
Отключването на превозното средство ще става срещу 1,20 лева, а после по шуменските алеи ще се начисляват по 25 ст. на минута. Очаква се средната цена на едно каране в Шумен да бъде около 3,50 лв. Предлага се и абонаментната услуга Lime Prime, чрез която се премахва таксата за отключване. Така цената на пътуването със средна продължителност от 8 мин. би била 2,50 лв. В сравнение с останалите градове в страната, цените в Шумен ще са с 20% по-ниски.

Да ползва електрически скутер ще може всеки пълнолетен, без да е нужна шофьорска книжка, а ползването на каска е препоръчително. След първоначалния тестов етап компанията предвижда разширяване на дейността в Шумен, като това ще бъде постигнато чрез увеличаване на броя на достъпните за ползване електрически скутери.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България