Путин внесе закона за оттеглянето на Русия от договора "Открито небе"

Президентът на Русия Владимир Путин внесе в парламента законопроекта за оттегляне от важния договор за военно наблюдение "Открито небе", който Москва денонсира миналата година, в отговор на оттеглянето на САЩ от това споразумение, предаде БТА.

Законопроектът, публикуван днес на сайта на Държавната дума (долната камара на руския парламент) предвижда прекратяване на участието на Москва в това споразумение, подписано в Хелзинки на 24 март 1992 г. Сега документът трябва да бъде утвърден от законодателите, преди да бъде обнародван от държавния глава.

През февруари руските власти уверяваха, че са "оставили вратата отворена" за връщане към разпоредбите по договора, ако САЩ направят същото. След като Доналд Тръмп денонсира няколко международни договори, администрацията на сегашния президент на САЩ Джо Байдън взе мерки по посока на завръщане към някои от тях, като продължаващите преговори за иранската ядрена програма.

През януари САЩ освен това удължиха извънредно важния руско-американски договор Нов СТАРТ за ограничаване на ядрените арсенали.

Преговорите за връщане към договора "Открито небе" изглежда са в задънена улица. Администрацията на президента Тръмп се оттегли от сделката, след като обвини Русия, че го нарушава.

Този договор, влязъл в сила през 2002 г., първоначално с 35 подписали го държави, дава право на извършване на наблюдателни полети над територия на страни по договора в замяна на задължение да приемат такива полети над своя територия, за да се осъществява контрол върху военни дейности.

Москва отказва да остане част от договора без участието на САЩ, тъй като смята, че другите страни по договора, много от които европейски членки на НАТО, както и Канада, ще предават информация за Русия на Вашингтон.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия