Путин: ЕС безкрайно чака колапса на руската икономика, но тези „слухове са силно преувеличени“

Страните от еврозоната се опитват да убедят всички в неизбежния колапс на руската икономика, а инфлацията им е по-висока, отколкото в Русия, каза руският президент Владимир Путин, говорейки на конгреса на Руския съюз на индустриалците и предприемачите, съобщават руски медии.

Путин припомни думите на писателя Марк Твен, който казва, че „слуховете за смъртта му са силно преувеличени“.

„Инфлацията в Руската федерация, разбира се, ще бъде по-ниска, отколкото в страните от еврозоната, които безкрайно чакат колапса на руската икономика, те се опитват да убедят себе си и нашите партньори в това. Но нека си припомним отново известният американски писател, който веднъж каза, че слуховете за неговата смърт са силно преувеличени. Така е и с нашата икономика", коментира още Путин.

В същото време Путин отбеляза, че ръстът на търговията на дребно в Русия през април ще достигне 5%, което се основава на стабилността на пазара на труда, по-ниската инфлация и по-високите заплати.

"Вътрешното търсене се увеличава добре. По прогнози през април ще достигнем темп на ръст на оборота на дребно от поне 5%, и то реално. Това, което е важно тук, на което искам да обърна внимание, е, че това не е някакъв случаен скок.Според експерти вътрешното търсене е навлязло в траекторията на устойчив, дългосрочен растеж, който се основава на стабилността на нашия пазар на труда, увеличаване на заплатите и доходите на гражданите, както и намаляване на инфлацията”, заяви Путин.

Инфлацията в Русия през март може да бъде под 4% годишно, тази цифра ще бъде целта. „Очаква се до края на март инфлацията да бъде под 4%. Но различните експерти имат различни мнения, включително присъстващите тук. Някой казва, че тази цифра ще бъде 4%, някой казва малко по-малко, някой казва - 5%, в същия дух. Но е ясно, че това ще е целева инфлация. Към 13 март инфлацията е 7,6%, а до края на месеца, в началото на април, вече ще достигне целевите показатели“, добави още Путин.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия