Путин нареди конфискация на чужди активи (обзор)

Владимир Путин определи действията на Запада след руската инвазия в Украйна като обявяване на икономическа война.

Лишават от дялове за милиарди долари “Винтерсхал Деа” и OMV

Компаниите участваха в газови проекти в Русия

Руският президент Владимир Путин разпореди германската компания “Винтерсхал Деа” (Wintershall Dea) и австрийската OMV да бъдат лишени от дяловете си за милиарди долари в проекти за добив на газ в aрктическите райони на Русия, предаде Ройтерс.

Според президентски указ, публикуван късно във вторник, дяловете на OMV и “Винтерсхал Деа” в находище “Южно - русское” и проекти в сибирското находище “Ачимов” трябва да бъдат прехвърлени на новосъздадени руски компании.

Най-голямото изземване на чуждестранни активи в Русия от Кремъл идва, след като Владимир Путин обяви действията на Запада след руската инвазия в Украйна за обявяване на икономическа война.

Руски предприемачи придобиха контрол върху някои големи западни активи в Русия, включително осем бирарии на “Карлсберг”, както и компании на френския производител на храни и напитки “Данон”.

Същевременно активи за стотици милиарди долари на руската държава бяха замразени на Запад, както и състоянието на руски бизнесмени и инвеститори. Германия пое миналата година контрола върху голямата петролна рафинерия в германския град Швед, която е руска собственост и доставя 90% от горивото за Берлин.

Всички дейности с руско участие, включително делът на “Винтерсхал Деа” в газопровода “Северен поток”, както и съвместните предприятия с производителя на газ “Газпром” трябва да бъдат законово разделени до средата на 2024 година.
Акциите на OMV ще бъдат продадени впоследствие на руската компания СОГАЗ, която застрахова “Газпром”.

Постъпленията от продажбите ще бъдат поставени в специални сметки. Всички корпоративни споразумения, които са били в сила преди това, вече няма да са валидни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия