Путин: Никой не знае със сигурност причината за промените в климата

Никой не може да посочи със сигурност причината за промените в климата. Това заяви днес на годишната си пресконференция в Москва руският президент Владимир Путин, поставяйки отново под въпрос почти единодушното становище на научната общност за отговорността на човека, предаде БТА.

Руският лидер припомни, че историята на Земята познава и застудявания, и захлаждания. "Това може да зависи от глобалните процеси във Вселената", изтъкна той.

По думите на Путин е много трудно да се изчисли как влияе човечеството на климатичните промени, но то не може и да остане безучастно. "Необходимо е да се полагат максимални усилия, за да не се променя драматично климатът", подчерта президентът на Русия.

В Русия този процес протича много сериозно и температурите растат 2,5 пъти по-бързо, отколкото на планетата като цяло, заяви той.

Путин припомни, че Русия е предимно северна страна. В някои региони, например в Москва, се регистрират температурни рекорди. "У нас има цели градове зад Полярния кръг, изградени върху вечната замръзналост. И ако тя започне да се топи, последиците ще са сериозни", предупреди държавният глава, според когото на места може да започне и процес на настъпление на пустините.

Климатичните промени личат и по нарастващия брой природни катаклизми, отбеляза Владимир Путин. "Ще предприемаме усилия, за да минимизираме последиците", увери той.

Коментари

Задължително поле