Путин: Подготовката на нова програма за въоръженията на Русия ще започне догодина

Подготовката на нова руска държавна програма за въоръжение за периода до 2033 г. ще започне през 2020 г., тя трябва да включва разширяването на ролята на дронове, лазерни, хиперзвукови системи, както и други модерни разработки, обяви руският президент Владимир Путин на заседание на Съвета за сигурност на Руската федерация, цитиран от TACC.

"Следващата година ще започнем да формулираме държавната програма за въоръжаване (ДПВ) до 2033 г. и, съответно, програмата за развитие на военнопромишления комплекс", заяви държавният глава.

Според него основната задача на ДПВ за следващия период ще бъде "надграждане на качествените и количествени характеристики на оръжия и техника".

В момента Русия има ДПВ за периода 2018-2027 година. Всички елементи на руската военна организация играят ключова роля за осигуряване на суверенитета на страната и те трябва да действат професионално и гладко, добави президентът.

"Военната организация - и това включва въоръжените сили, войските на Националната гвардия и други военни части и органи, както и отбранителната промишленост на страната - играят ключова роля за осигуряването на суверенитета на Русия. Много е важно всички нейни компоненти да се поддържат на адекватно ниво, да действат професионално и хармонично “, каза президентът.

На срещата той е предложил да се обсъдят пътищата и перспективите на военната организация на Русия за периода до 2030 г. Според него е необходимо да се определи какви задачи трябва да бъдат решени, за да се гарантират надеждно националните интереси и сигурността на Руската федерация.

Руският президент е обърнал внимание на факта, че „светът е изправен пред сериозни предизвикателства и заплахи, съществуват фактори на неизвестност, технологиите бързо се развиват, включително военните, а конкуренцията и съперничеството се засилват, придобивайки нови форми“. Според него в различни региони на планетата се активизират не само дългогодишни конфликти, но и се появяват нови.

"Водещите държави активно усъвършенстват офанзивните оръжия. Така нареченият ядрено-ракетен клуб в действителност се попълва с нови членове. Приближаването на военната инфраструктура на НАТО към нашите граници, както и опитите за милитаризиране на космоса, също предизвикват сериозно безпокойство", добави Путин.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия