Бащата на прегазения 6-годишен Петьо: Не вярвам в правосъдието, но има Господ

Общинска с ново ръководство Ангел Геков става изпълнителен директор

МВФ: Намалете лошите кредити

Десет души са загинали след рухване на жилищна сграда в Кайро

Руски депутат: Русия е изпитала 200 нови типове оръжия в Сирия

Лайпциг може да забрани дизеловите автомобили

Вучич и Лавров се обединиха около църковната и военна независимост на Сърбия

Холандските депутати гласуваха за признаване на арменския геноцид

Кръвта на подрастващите подмладява мозъка

Полицията в Русе проверява сигнал за общински съветник от ГЕРБ, участвал в побой

Чешката полиция издирва българин, обрал дете

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 23 февруари 2018

Сорос плаща за ромите да останат в гетата Фондации настояват за узаконяване на къщите в махалите

Оставиха Легионера за 72 часа зад решетките

Египетски полицаи спасиха дете, падащо от третия етаж

Путин постигна целите си в Сирия ЕС и НАТО бяха и си останаха неадекватни на предизвикателството

Карикатура Иван Кутузов - Кути

Първата цел на Путин, както писах тогава, беше да преутвърди статуса на Русия като суверенна велика сила с глобално влияние и призната сфера на интереси, простираща се и извън границите на бившия СССР.

Тя е постигната. Русия се утвърди като ключов играч в най-горещата точка на световната политика – Близкия изток, играч, срещу който и без който нищо не може да се направи. САЩ са в тотално отстъпление на сирийския фронт. Нещо повече, 30 септември 2015 г. се оказа краят на безвъпросната глобална военнополитическа хегемония на Вашингтон, както крахът на банка „Lehman brothers“ през септември 2008 г. се оказа краят на безвъпросната хегемония в икономиката на Вашингтонския консенсус.

ЕС и НАТО бяха и си останаха неадекватни на предизвикателството. Руският преговорен процес за Сирия в Астана засенчи западните си конкуренти. Глобалното влияние на Русия получи отражение в странно превърната форма в теориите на конспирацията за фамозните руски хакери, уж направили Тръмп президент, и за руските медии, уж супермайстори на манипулацията.

Втората цел на Путин според коментара ми от 2015 г. бе защитата на Башар Асад, или както той предпочита да казва, на сирийската държавност и териториална цялост, а и по-общо да се сложи край на насилствения износ на „демокрация“ от страна на САЩ и ЕС, който се провали напълно през последното десетилетие и половина от Афганистан и Ирак до Либия и Украйна и стана причина и за разрушаването на последната, и за бежанската криза в Европа и надигането на десния национализъм.

Тази цел също е до голяма степен постигната. През септември 2015 г. падането на Асад или пък отделянето на малка крайбрежна алауитска Сирия изглеждаше въпрос на месеци. Сега той контролира 85% от територията на страната и никой дори във Вашингтон и Тел Авив вече не си представя управлението й без него. Въоръжената опозиция срещу него е раздробена, маргинализирана и изоставена от САЩ.

Възможно е след разгрома на ИД да има и операция на Русия в Либия за възстановяване на нейната държавност, с което да се затвори и другият главен кран за стихийна незаконна миграция към Европа. Възможна е и намеса на Русия в Афганистан за умиротворяването му след краха на миисята на НАТО. САЩ няма повече да се решат да „демократизират“ насилствено никоя друга страна от Третия свят. Заканите на Тръмп към Северна Корея, Иран и Венецуела са празни заклинания, които не се приемат сериозно.

Третата цел на Путин, също до голяма степен изпълнена, бе да консолидира комбинирана светска и шиитска близкоизточна коалиция срещу износителите и покровителите на сунитския радикализъм – Саудитска Арабия, Катар и Турция, които бяха също и главните американски сателити в региона. Изострянето на конфликта между шиити и сунити започна по вина на САЩ в Ирак и след това в Сирия след началото на „Арабската пролет“. Самата Русия беше потърпевша от сунитския тероризъм, внeсен от Саудитска Арабия, още от началото на 90-те години.

И ето че Катар, а след него и Турция, изпаднаха от каруцата на Рияд. Стреснат от опита за преврат и от твърдия подход на Русия след свалянето на нейния самолет, Ердоган се извъртя на 180 градуса. Изострянето на кюрдския въпрос вкара Анкара в коалицията на Москва заедно с Техеран, Багдад, Дамаск и Бейрут. При това в ролята на по-малък брат на първите двама. С това се създават условия за потенциално пълно преформатиране на Близкия изток с радикално отслабване на саудитите, на което можем да станем свидетели още до края на това десетилетие.

Четвъртата цел на Путин, да се ликвидира ИД и да се скърши гръбнакът и на руския ислямистки тероризъм извън границите на Русия, се решава също успешно, макар по нея да остава още доста работа. Решава се главно от въздуха, с ограничени сухопътни сили, малки човешки загуби и добро взаимодействие със сирийците и другите съюзници на терена. И в самата Русия ИД явно не е в състояние да организира нищо подобно на зверските терористични атаки на чеченските муджахидини от 90-те и началото на 2000-те години. Това дава на руския президент висок престиж и политическа стабилност у дома.

При това авторитетът на Путин и сред руските мюсюлмани и в световната ислямска общност остава необикновено висок. Той се превръща в съюзник на умерените правителства в мюсюлмански страни в борбата със собствените им ислямски екстремисти, какъвто е и случаят във Филипините. Факт е, че Русия, която сега безмилостно изтребва хиляди ислямски терористи всяка седмица, е по-популярна в мюсюлманския свят и доста по-слабо засегната у дома си от ислямистки терор, отколкото западноевропейските страни, които помагат на ИД в Сирия, но търпят хаотичен терористичен разгул у дома си, често от свои собствени граждани.

Очевидни са и другите победи на Путин – доказа, че не изоставя съюзниците си в беда и че надеждно избира злото пред по-голямото зло – като в случая с преврата срещу Ердоган. Демонстрира техническите си възможности, осигури щедри договори за износ на военнопромишления си комплекс. Обучи превъзходно армията си за действия срещу противник и в условия, с които ще им предстои да се сблъскват и в бъдеще.

Москва показа, че е способна да води сравнително продължителна, но евтина, с малки загуби и ефективна, постигаща целите си в разумни срокове война далече от собствената си територия, с малки мобилни сили и отлично взаимодействие на ВКС с ВМФ и сухопътните сили, с използване на крилати ракети от кораби, подводници и стратегически бомбардировачи, базирани в Средиземно и Каспийско море и във вътрешността на Русия.

Разбира се, войната в Сирия още не е свършила – ликвидирането на ИД, Ан-Нусра и другите терористични банди ще отнеме още много месеци, може би година. „Зоните за сигурност“ ще трябва да обхванат цялата територия на страната. После труден и продължителен политически процес, особено що се отнася до кюрдския въпрос, за който казват, че щял да бъде „палестинският въпрос на XXI век“. Но може да се каже, че победата на Путин в Сирия е сигурна.

В заключение само няколко думи за срещата на Путин с Ердоган в четвъртък, 28 септември. За по-малко от две години политиката на турския лидер към Русия и Сирия под влияние на руската военна сила и икономически натиск се извъртя коренно. Ердоган по трудния начин, в последния момент усети, че поведението му от 2011 до средата на 2016 г. застрашава страната му с катастрофа и разпад, а него със смърт от ръцете на военните. Страхът от преврата го накара да забрави поне временно и амбициите си за регионално лидерство. Той фактически преосмисли цялата си външна политика с изключение на страха си от кюрдите, но и там се нареди послушно в редичката на съюзниците на Русия и Иран.

В четвъртък Ердоган се съгласи с Путин, че и двете страни са „за“ териториалната цялост на Сирия, против създаването на кюрдска държава за сметка на Сирия или Ирак и „за“ изтласкването на САЩ от северна Сирия с цел отслабване влиянието им върху кюрдите. С последното Турция виртуално се сбогува с НАТО и с американската сфера на влияние.

Макар че Реджеп промени (за трети път) отношението си към Башар – сега към положително, личните им отношения отпреди 2011 г. никога няма да се върнат, т.е. Анкара никога няма да се ползва с благоразположението на Дамаск, с което ще се ползва Москва. Напротив, от Турция ще се иска да връща много в процеса на възстановяване на Сирия.

Анкара обаче засега е удобна за Русия с вбиването си на клин между кюрдите в Африн и Рожава, с което се изключва шансът да възникне обединена кюрдска територия на север и да се застраши целостта на Сирия. А също с позицията си по целостта на Ирак и неприемането на кюрдския референдум там.

Но Путин явно няма вяра в промяната на Ердоган, ще води своя тънка игра с кюрдите и разположи свои сили в Африн, за да не позволи на Турция да прекрачи границите, които й определя Москва. Още един извод е, че Русия много се промени в хода на сирийската война и ще води все по-хитра и цинична външна политика, несмущавана дори от традиционните чувства между руския и другите народи, с което е добре българските политици да са наясно отсега.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (31)

 1. Браво! Много майсторски написана статия. Отговаря на всички въпроси, свързани с външната политика на Путин. Само дето не отговаря на оснония въпрос, касаеш обикновените руснаци – С КАКВО СЕ ПОДОБРИ ТЕХНИЯ ЖИВОТ, СЛЕД УСПЕШНО ИЗПЪЛНЕНАТА ВЪНШНА ПОЛИТИКА?
  Американците били изтикани иконмически и политически от световното лидерство. А живеят ли американците добре? Къде по света искат да отидат мигрантите? – в САШ, в Канада, в Англия, в Германия… Значи там се живее най-добре.
  Къде не искат даже да стъпят? – В любимата ви, УСПЯЛА Расия? Е, как тогава се пените да убедите останалите, че там всичко цъфти и процъфтява?
  А да ви обясня ли, ЗАЩО никой не иска в Расията?
  НЯМА СВОБОДА, бре! Избиват се политически опоненти, журналисти и бизнесмени, при това уж справедливата съдебна система никога до сега не е наказала истинските извършители, а платените мекерета извършили акта или въобще не се залавят, или след фиктивен процес по0лучават минимални присъди.
  Качеството на живот е никакво. Цените са високи, заплатите – ниски. Стоките за бита са качествени, само ако са вносни. Над 60% от автомобилния парк са стари западни автомобили. По селата е пълна мизерия – дървени къщи, а улиците не са асфалтирани.
  Най-много още петнадесетина години Русия ще се прави на световен жандарм. След това двигателите с вътрешно горене ще бъдат забранени и поради липса на свеж капитал, руснаците ще си седнат на четирибуквието! Но Путин това не го интересува. Като всеки диктатор, той живее за мига.

   1. Пий де! Сещаш се да си напомниш, а не пиеш!
    Малко ти идва гинкобилобата ли?

  1. Ти па кога си бил в Русия, че си така осведомен бе гей недоклатен? Нали много искахте да ядете банани целогодишно, а не само по празниците? Знаеш ли колко струват бананите в Русия???? 45 рубли за килограм, сам смятай коко лева е това. Останалото е също така евтино, а сега се сети, че и заплатите им са по-високи от българските и сметни кои са прецаканите, те или ние? Аз знам, че ние, но заради вас еврогейовете и краварски подлоги, заради такива боклуци като вас сме прецакани. Да ви ева майките боклуци.

   1. Не се пени, тролче. Бил съм, при това не веднъж! Два пъти съм ходил и ЛИЧНО съм газил калта по селата. Киприте дървени къщички, нчкой от които красиво изрисувани не са, като етнопарк “Етъра” до Габрово, а масово явление.
    Колкото до бананите, в Москва наистина има магазини, в които се намират на 45 рубли /1,30 лева/. Но има и за 65 /1,90 лева/. Което е по-висока цена от тази в България.
    И понеже обичам с доказателства да защитавам тезите си, за разлика от теб, като ти свърши смяната отскочи до магазин МАГНИТ на ул. Космонавта и се убеди лично!
    Овца, следваща опорни точки си ти, велемирке. Ако аз бях на твое място нямаше да използвам спорни доказателстава, а безспорни. Като например това, че бензинът в Москва струва 1,1 до 1,2 лева. Въпреки, че и това лесно бих оборил…
    Казвал ли съм ти, велемирке да не лъжеш? НЕ ВЕДНЪЖ!!!! А защо продължаваш?
    Пишеш, че заплата в Русия е по-висока от тази в България. Във Википедия отвори “Доходы население России” и ще видиш, че за януари 2017г средната заплата в Русия е 35 369 рубли или ТОЧНО 1017,54 лева. Според Капитал, през март месец същата година средната заплата у нас е 1036 лева.
    МНОГО ЛЪЖЕШ, ей!
    Като говориш с мен използвай ДОКАЗАТЕЛСТВА, а не обиди и опорни точки!

    1. Пий си хапчетата сенил дементирал! От написаното ти разбирам, че хич не са зле руснаците при гада путин. Вероятно скоро ще компенсират раните от демократизирането при горбачов и елцин.

    2. Абе уй, скоро в Труд писаха, че Нои сметна средния осигурителен доход за миналата година е 811 лева за страната, за какви 1000 и кусур говориш? Ако свинефермата ви герб признава за средна заплата над 1000, това означава, че признава сивата икономика и я узаконява. А бананите са във верига магазини, която е на всяко свторо кръстовище. В Била бананите са за 2,30 средна цена. За бензина не говорим, за комуналните услуги, които включват електричество, газ, сметосъбиране, подръжка, парно , топла вода, вода и др. на цена 70.00 лева на месец за жилище не смея да помисля, защото аз през лятото плащам, за ток и вода 130.00 лева, а зимата 270-300 лева. Заради такива боклуци като теб сме прецакана мама ти мършуляшка.

 2. Ес и нато (вкл. България) създадоха, въоръжиха о обучаваха терористите в сирия.
  Добре, че бяха руснаците да помогнат на асад да ги избие. Лошото е, че не действаха веднага, а чакаха и преговаряха. Трябваше още от ден 1 да помогнат да се блокират границите и избият тази безродна гмеж.

  1. Асад с химическо оръжие не успя, а ти с картечници искаш… Много ви се трепе на вас, комунетата, бре. Атентатори, убийци, насилници… Все изверги сте, а ние не искаме да ви трепем. Просто искаме да прогледнете, че задникът, който виждате около ушите си е вашият. Че лесно можете да си извадите главите от там и да видите, че светът е хубаво за живеене място, което не вони на л.. Че няма смисъл да се опитвате да натикате и нашите глави във вашия задник, защото ще се сцепи бре!

   1. Пий си хапчетата сенил дементирал.
    Асад си предаде хим. Оръжия на янките и никой не го упрекна, че не напълно.
    За бомбите – имаш предвид германците, чиито агенти са арестувани два пъти последните 20 години за поставяне на взрив в европа.

 3. Браво на автора! Рядко се случват статии, които анализират това, за което пишат, а не налагат предварително измислени нереални оценки.

 4. Новото иде в света чрез славяните, а старото трябва да си отиде. Евреи, англосаксонци, фашисти и техните подлоги да свикват с мисълта.

  1. Кой славяни бе братчед? Татарстанските ли ? Узбекистанските ли? Или някой от становете са славяни? Руснаците не са славяни и имат повече северна кръв от Шведите и Финландците взети заедно. Виж, Полша, Сърбия, Чехия по-може. Ама надали. Вярно че ви плащат да хвалите ама от няма какво да похвалите на пияните руснаци им хвалите комшийте. Опс те и те са по-славяни от тях. А ние сме европейци. Далеч надмогнали русо фашистките идеологий от 18 век.

  2. Велемирке, като ви е толкова велико славянството, защо не ни кажеш къде можем да разгледаме артефакти от него? Каменни здания, статуи, павирани улици, канализация?… Поне някоя баня?….
   Няма нищо такова велемирке! Само землянки са останали от славяните. При това н в множествено число, защото е копана една обща – за цалото семейство, животните и инвентара. аследници на Византия ще ми се пишете, а даже писмото си сте получили от нас – прабългарите! Нито занаяти, нито изкуство, нито култура – землянки и самогон. За това ви е толкова ниска летвата и търпите да живеете, като роби!!!

 5. Русия използувайки само една малка мъничка част от технологичните си възможности намекна на запада кой кум кой сват… Соросоидите кръв серат от яд. А да не говорим ако беше използувала наистина сила какво щеше да стане, просто не ми се мисли.

  1. Смешник, руснаците изобретиха мислещ робот преди година и първото нещо, което направи роботът след това беше да избяга. Защото за разлика от тях е мислещ!
   Добре, че и акумулаторите му били руски, та го намериха на две пресечки от института. Представяш ли си, ако беше с Дюрасел? Вече да живее я в Литва, я в Латвия, я в Естония… Че и до Полша можеше да притича!
   Само идиоти, като теб си мислят, че извън военното дело руснаците имат технологии. Нямат и за това се избиват за западна техника и коли!

 6. Русия да си използва технологиите да оправи живота на руснаците. Иначе това с великите военни успехи сме го гледали вече – в Афганистан.

  1. Афганистан го споменаваш и във връзка с янките и техните евроатлантически подлоги, нали?
   Пп. Ако не ти отърва така, тогаз го погледни от гледна точка на католическия демократ бзжежински пожелаващ на ислямистите, че аллах ги подкрепя …

   1. Афганистан, Чечня, Грузия…Крим. Преди това имаше едно нахлуване. Най-големия проблем на руснаците са съседите им(руска шутка). Дорде има съседи ще е така Русия.

    1. Хубаво е, че отбелязваш разликата – руснаците гледат около себе си, евроатлантиците и на обратната страна на земното кълбо окупират и строят бази. Въпрос на ценности.

 7. Отначало помислих, че това е хумористична статия, която иска да осмее алкохолизираната пасмина от Сибир, която без война не може. После реших, че самият автор е ударил пет водки от табуретка и като всеки пиян руснак вика Да живее Сталин(Хрушчов, Брежнев, Елцин, Путин). И никак не ми беше смешно. Когато обаче разбрах, че статията е написана сериозно, тогава просто се разсмях от сърце и се зарадвах, че Илф и Петров имат достоен продължител на фината, изящна сатира, от която едно се чете, а друго се разбира. Браво на автора!

   1. Коментя, прочети картончето на съседното легло. Стига си ни цитирал собственото си заболяване! Като се поосвестиш де! Или, като дойде втората смяна, че по с акъла си е момчето!

 8. До nqma zna’enie и mihailov- вие двамата живели ли сте в Русия и да не сте служили в руската армия та сте толкова големи специалисти по -военните въпроси,или четете турски вестници и тролите с идиотските си коментари ?Аз не съм русофил но съм живял и работил 10 год. там и горе-долу съм наясно със военните им възможности.Ще кажа само пази боже да станеш враг на Русия.

  1. Враг на Русия? В голяма грешка си! Аз съм българофил и русофил. Не харесвам управниците на Русия и Америка. Не харесвах и нашите до 2009-та. Сегашните, колкото и да ги плюете, въпреки всичките си недостатъци работят за България. Предишните САМО КРАДЯХА!
   Аз турски вестници не чета, за разлика от теб и нямам представа, какво пише в тях. Ако съм на едно мнение с тах това е не защото те знаят за мен или аз за тях, а защото мислим логично. И накрая, като си живял 10 години в Русия, защо не ме обориш, като казвам, че селата им са с дървени къщи и целите в кал, че всеки се натиска да си купи западни домакински уреди, защото само те са качествени, че повечето коли са също западни? Айде де!

 9. Русия може да бъде велика държава с охолно население, но на нея страшно й се пречи. Най-много й пречат руснаците. Те са пословично глупави и са като овце. Сталин се е забавлявал като е избивал милиони от руските овце и нито една не е изблеяла да протестира. Лошото е, че като им замирише на антифриз, ацетон, баяришник и други изящни напитки направо озверяват и стават страшно агресивни. Тогава обявяват войни на съседите си, заплашват планетата с ядрена война и промишлеността им вместо хляб за народа почва да бълва бомбардировач след бомбардировач.

  1. Март месец, един китайски милиардер обясняваше на тръмп, че ако щатите не си бяха давали парите за войни, а ги бяха инвестирали в образование и инфраструктура, щели да бъдат много по-напред и нямало да има нужда от “америка фърст”…

   1. Същото важи и за Русия. Не знам колко струва интервенцията в Сирия, но няма как да е евтина и да не навреди на парите за социална политика, икономика и т.н. особено при тези цени на петрола. Изобщо докато руснаци и американци си играят на империи, Китай става икономическа и технологическа суперсила.

   2. Същото важи и за Русия. Не знам колко струва интервенцията в Сирия, но няма как да е евтина и да не навреди на парите за социална политика, икономика и т.н. особено при тези цени на петрола. Изобщо докато руснаци и американци си играят на империи, Китай става икономическа и технологическа суперсила.

Отговорете