Путин предложи убежище на ексшеф на ФБР

За пръв път президентът сподели, че има внуци

Владимир Путин шеговито предложи политическо убежище на бившия шеф на ФБР Джеймс Коми, когото сравни с Едуард Сноудън, който разкри тайните програми на Агенцията за национална сигурност на САЩ за тотален шпионаж и получи закрила в Русия.

Руският президент заговори за Коми по време на традиционната си годишна пряка линия, в рамките на която отговаря наживо на въпроси на граждани. Този път своеобразното тв интервю продължи точно 4 часа, през които Путин отговори на 73 въпроса. Вчерашната пряка линия бе 15-та поред, а зададените по телефон, с есемес, на специален сайт или през мобилно приложение въпроси бяха 1 939 000.

Като шеф на ФБР Коми ръководеше и разследването за руска намеса в изборите в САЩ. Той бе уволнен от президента Доналд Тръмп на 9 май. По адрес на Коми Путин отбеляза, че той признал, че си водил записки за разговор с Тръмп на четири очи в Белия дом, които споделил с медиите. “Когато началникът на специалните служби записва разговор с главнокомандващия и го предава на медиите..., тогава с какво шефът на ФБР е по-различен от Едуард Сноудън”, попита Путин. И допълни: “Ако го преследват (Коми), ще му предложим убежище в Русия. Нека го знае”.

По време на пряката линия Путин за пръв път сподели, че има двама внуци. Той не уточни половете им, нито от коя от двете му дъщери са, но посочи, че едното дете вече ходи на детска градина, а “вторият внук се роди неотдавна”. Отказа и да разкрие имената и възрастта им, защото веднага щели да бъдат открити и нямало да ги оставят на мира. А той искал внуците му да растат като нормални хора, а не като “наследствени принцове”.

Един от въпросите бе зададен от американец от щата Аризона, с проруски възгледи и възмущаващ се от “бясната русофобия” в САЩ, който поиска съвет от Путин. А той го успокои, че в САЩ има много приятели на Русия и че в крайна сметка отношенията между двете страни ще се нормализират.

Попитан от журналист от Би Би Си дали смята опозиционния лидер Алексей Навални за свой конкурент, Путин отвърна с обвинение към британската медия: “Знаех, че точно това ще ме питате, защото правите пропаганда на хора, които подкрепяте”.

Пиперливи въпроси и критики

Докато Владимир Путин отговаряше в ефир, на голям екран пред него се изписваха есемеси от граждани, някои от които бяха с пиперливи въпроси и откровени критики. Като: “Не се ли уморихте вече, не Ви ли е време да си починете?”, “Кога ще се оттеглите?”, “Цяла Русия смята, че се заседяхте твърдо дълго на трона”, “Довиждане, Владимир Владимирович”, “Путин, ти наистина ли мислиш, че народът вярва в този цирк с нагласените въпроси?”. След последния въпрос президентът отговори, прочитайки още един есемес “Хайде да освободим света от това зло”. “Това според вас нагласен въпрос ли е?”, попита риторично Путин.

Пести и

винаги гаси лампата

Попитан знае ли как живеят обикновените хора в Русия, Владимир Путин отвърна “Разбира се, че знам”, подчертавайки, че поддържа контакти с обикновени хора. И даде пример със собствената си спестовност. Когато бил малък баща му постоянно следял електромера и изчислявал разходите до копейка, за да е сигурен, че ще плати навреме. “Оттогава и до ден днешен имам този навик - винаги, когато излизам от стаята, гася лампата”, сподели Путин.

Коментари

Задължително поле