Путин нареди масова ваксинация в Русия от началото на следващата седмица

“Спутник V” е най-добрата ваксина в света, подчерта руският президент

“Много по-проста и по-ефикасна е”, в сравнение със западните

Руският президент Владимир Путин разпореди от следващата седмица в Русия да започне масова имунизация на населението срещу коронавируса COVID-19, настоявайки че разработената от руските учени ваксина “Спутник V” е “най-добрата в света”, предадоха световните агенции.

“Настоявам да се започне масова ваксинация на руското население срещу COVID-19 от началото на следващата седмица”, заяви Путин по време на видео-конферентно заседание на правителството на Русия.

Властите в Москва започнаха ваксинирането на приоритетни групи от населението - възрастните хора, медиците и учителите - още през декември. В движение категориите хора, които могат да получат ваксината “Спутник V” бяха разширени, припомнят наблюдатели. Според руските власти до днес над един милион души вече са били ваксинирани.

Страната беше сред първите да одобри ваксина срещу коронавируса през август миналата година, привличайки си критиките на международната научна общност за прибързано обявяване на резултати, преди серумът да е преминал през задължителната III фаза на изпитания и публикуването на официалните данни от тестовете.

“Руската ваксина, както се вижда и практиката го доказва - е, смятам, най-добрата в света”, заяви Владимир Путин, настоявайки на предимствата на препарата от гледна точка на необходими условия за съхранение и транспорт.

“Много по-проста и по-ефикасна е”, в сравнение със западните еквиваленти, подчерта още Путин.

От своя страна руският вицепремиер по социалните въпроси Татяна Голикова настоя че “всичко е готово”, за да се започне масова ваксинация на населението от понеделник следващата седмица. Русия е изправена пред втора много смъртоносна вълна на COVID-19, но властите все още се сдържат от налагането на нов пълен национален локдаун, посочват наблюдатели.

Коментари

Задължително поле