"Пфайзер" обеща да навакса забавените доставки на ваксини

Европейската комисия е получила уверение от фармацевтичната компания "Пфайзер", че от следващата седмица ще започне наваксването със забавените доставки на ваксини срещу Covid-19 в ЕС. Това съобщи говорител на комисията на пресконференция в Брюксел.

Тази седмица производителят е забавил доставките, но от следващата ще работи с пълна мощност. Очаква се ваксините, поръчани до края на първото тримесечие, да бъдат доставени в срок, пише БТА.

По неговите думи това, че е възможно от флаконите с тази ваксина да бъде извличана и шеста доза при определени условия, е добра новина, защото така повече хора ще бъдат имунизирани. Според него добиването на шеста доза не се отразява на подписаните договорни условия за обема и сроковете на доставките.

Говорителят добави, че договорите засягат необходимостта държавите от ЕС, които искат да дарят ваксини, да се допитат до производителя.По неговите думи това се налага, за да се насочват доставките още от завода към страната, получател на дарението.

Той потвърди, че поверителните договори предвиждат условия, в които се носи отговорност за нанесени щети от поставянето на ваксина и тези условия са според общото европейско законодателство за отговорността на производителя. 

Очаква се във второто тримесечие на годината "Пфайзер" да увеличи допълнително производството на ваксини.
  }

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят