Първият випуск „История и география” на ВТУ се събира след 30 години

Среща по повод 30-годишнината от дипломирането на Първия випуск на специалност „История и география“, във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ ще се проведе в събота, от 12 ч.

В емблематичната за поколения историци и географи 321 аудитория на Ректората, приветствия ще отправят ректорът на Великотърновския университет – проф. д-р Христо Бонджолов, доц. д-р Владимир Попов - (ректор на Великотърновския университет през мандат 1991-1995 г.), Вр.ИД декан на Историческия факултет доц. д-р Петя Събева, проф. дн Атанас Дерменджиев – ръководител на катедра „География“, проф. д-р Валентин Спиридонов – ръководител на катедра „Нова и най-нова обща история“ и преподаватели, обучавали студентите в периода 1984 – 1989 г.

Проф. д.и.н. Людмил Спасов, зам.-декан на Историческия факултет в периода 1983-1987 г., ще разкаже за възникването на идеята за разкриването на специалността, академичните предизвикателства пред изграждането на нова структура – катедра „География“ и нейното ситуиране в Историческия факултет.

Благодарствено писмо от името на студентите от първия випуск ще прочете Елена Радомирова. От името на настоящите обучаеми приветствие към „първопроходците“ ще поднесе второкурсника Иван Димитров, студент от специалност „Педагогика на обучението по история и география“, а уважението на студентската общност на Великотърновския университет към присъстващите ще бъде изразено от Иван Маринов.

Академичният празничен ритуал ще намери своя завършен израз чрез предаване на възстановеното знаме на курса на настоящите четвъртокурсници от представителя на първия випуск – Петко Чолаков и общо произнасяне на клетва от завършилите и учещите специалност „История и география“.

Колаж от снимки, списък на имената и адресите на 56-те студента, записани през учебната 1984/1985 г. като първокурсници в специалност „История и география“ ще получи като дар от деканското ръководство на Историческия факултет всеки от присъстващите.

Доц. д-р Петя Събева ще покани присъстващите да положат паметен венец пред паметника на Светите братя Кирил и Методий.

Част от студентите от първия випуск ще дарят на Музея на Великотърновския университет снимки от личните си архиви, на които са документирани моменти от учебен процес и теренни практики за музейната сбирка.

Срещата ще остане емблематична и с полагането на едно ново начало – в планираното от ръководството на Университета изграждането на духовно пространство, символ на академизма и просвещението - читалня на открито пред сградата на Централна библиотека, ще бъде засадена фиданка на кедър.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони