Първи прогнозни резултати от балотажа: Партията на Макрон печели мнозинство във френския парламент

Партията на президента Еманюел Макрон „Републиката напред” печели мнозинство във френския парламент. Това сочат първите прогнозни резултати от балотажа на парламентарните избори, които се проведоха във Франция днес, съобщава френското издание „Фигаро”. Според него партията на Макрон ще има 360 депутатски места. Подобни бяха прогнозите и след първия тур на изборите.

Възможно е въздържалите се от гласуване да достигнат рекордните 58%.

Към 17 ч. днес местно време избирателната активност е била 35,3 на сто, по данни на Министерството на вътрешните работи, цитирани от  Франс прес.

По същото време на първия тур на 11 юни избирателната активност беше 40,75%. Ако тази тенденция продължи, активността може да падне до най-ниското си равнище за втори тур на парламентарни избори от 1997 г. насам, по изчисления на министерството.

Според прогнози на социологическите агенция Елаб и Ипсос/Сопра Стерия избирателната активност във втория тур ще бъде 42-43 процента, по-ниска дори от тази на първия тур, на който гласуваха 48,7% от регистрираните гласоподаватели.

Вероятно отново ще се окаже, че симпатизантите на Еманюел Макрон са гласували, а въздържалите се са основно привърженици на останалите политически партии.

На първия тур на парламентарните избори почти навсякъде партията му получи подкрепа.

 

Коментари

Задължително поле