Първото поражение на Борис Джонсън

Вече никой не може да спре Брекзит

Новият британски премиер Борис Джонсън претърпя първото си поражение само няколко дни след като зае поста. Управляващата консервативна партия на Великобритания се лиши от едно място в парламента, след като загуби изборите за Камарата на общините в Уелс и така намали мнозинството си до един човек.

Представителят на управляващата политическа сила Крис Дейвис загуби кампанията от члена на „Либералдемократите“ Джейн Додс. Това означава, че консерваторите вече имат едно място по-малко в парламента и това е осезаем удар за партията, която вече има само техническо мнозинство.

Додс е бивша социална работничка, работила в младостта си в благотворителната организация „Армия на спасението“ и е добре позната на избирателите. Съперникът u Дейвис е по-опитен политик. Преди своето поражение той беше активен член на парламента. В същото време репутацията му беше нарушена от редица скандали - през март 2019 г. той бе уличен в подправяне на документи, за да получи представителни разходи за 750 паунда.

Подобно на своите съпартийци, Додс е привърженик на оставането на Великобритания в Европейския съюз. Днес това вече не е възможно, но нейната партия продължава играта в полза на по-меката версия на Брекзит. В тази връзка Додс заяви, че това ще изисква от Борис Джонсън да направи компромис с ЕС.

„Първото нещо, което ще направя като ваш депутат при влизането ми в Уестминстър, е да намеря Борис Джонсън, където и да се скрие, и да му кажа силно и ясно: „Спрете да играете с бъдещето на нашите общности, откажете се от Брекзит без сделка. Сега!“ - цитира Додс, „Euronews“.

Самият Джонсън обеща, че ще има време да изтегли страната от ЕС до целевата дата, тоест до 31 октомври 2019 г. В момента премиерът вече е създал „военен кабинет“ с група министри, натоварени със задачата да проведат Брекзит с „всички възможни средства“.

Според координатора на подготвителната работа по Брекзит Майкъл Гоув, Джонсън може да изтегли страната от ЕС без сделка. Той ще приеме всяко решение, касаещо политиката за излизане с екип от шест висши министри, като всички те не подкрепят идеята за сделка, добавя Гоув.

Британският паунд вече реагира на изявленията на премиера. Преди дни, както съобщи Bloomberg, имаше рекорден срив на тази валута. Паундът падна с 0,4% и стигна до 1,2 долара. Това е най-лошият показател от март 2017 г. Според някои данни причината за спада на паунда е именно решението на Джонсън да излезе от ЕС, без да прави сделка.

Недоволни от Джонсън са и в Шотландия, където той отиде на посещение след изборите. Политикът бе освиркан от тълпата в Единбург. При това премиерът не пристигна в страната с празни ръце и обеща на шотландците „светло бъдеще след Брекзит“, обяви отпускането на 300 милиона паунда за проекти за развитието на отношенията между местните власти и бизнеса.

В хода на подготовката за излизането на страната от ЕС без сделка, Джонсън възнамерява да проведе своя рекламна кампания. Според The Guardian, позоваващ се на правителствени източници, той планира да похарчи 100 милиона паунда за тази цел.

Скоро трябва да бъде обнародван и плана за допълнителните разходи по подготовката на „твърдия“ Брекзит в размер на 1 милиард паунда, една десета от който ще бъде използвана за рекламната кампания, която обещава да бъде най-амбициозната след Втората световна война.

Самият Джонсън заяви по-рано, че ако ЕС не иска да се срещне с него, той няма да отстъпи и Великобритания ще напусне ЕС без сделка. Според бившия външен министър на Великобритания сър Малкълм Рифкинд, новият премиер „не блъфира“.

„Джонсън едва ли ще може да остане на премиерския стол, ако не отстъпи от своята позиция“, казва експертът в интервю за Gazeta.ru.

В същото време консерваторите, освен Уелс, ги очакват още две кампании в другите части на страната, в които може да загубят още места.

Освен това, както отбелязва The Business Insider, в парламента има 17 консервативни депутати, които потенциално могат да гласуват против инициативите на премиера. В този случай не са изключени предсрочните избори, които теоретично биха могли да доведат до поражението на Консервативната партия.

Главният съветник на Джонсън - Доминик Къмингс, обаче е уверен, че правителството ще може да осъществи Брекзит по график - до 31 октомври тази година - дори ако получи вот на недоверие през есента. Според него противници на британския премиер са пропуснали своя шанс да попречат на кралството да излезе от ЕС. За това съобщава ТАСС като се позовава на Daily Telegraph.

Според източниците на изданието Къмингс заяви, че вотът на недоверие може да принуди кабинета да свика предсрочни парламентарни избори, но правителството ще може да ги назначи едва през ноември, когато страната вече ще е напуснала Евросъюза. Освен това, според Къмингс, Консервативната партия все пак ще получи мнозинство на изборите.

 

Правят се планове за спасяване

Правителството на Великобритания разработва планове за спасителен фонд, който да подпомогне компаниите в риск в случай на Брекзит без сделка. То е изготвило таен списък с големи британски работодатели, смятани за най-изложени на риск - за това пише вестник „Таймс“. Строителството и производството са оценявани като най-уязвимите сектори. Очаква се тази седмица кабинетът на Борис Джонсън да обсъди спасителните планове. Лондон е под натиск да овладее икономическите последици от евентуален Брекзит без сделка, след като в петък статистиката показа, че страната е на крачка от рецесия. Британската икономика се е свила с 0,2% от април до юни, което е първото u тримесечие с понижение от 2012 г., показа Националната статистическа служба.

Коментари

Задължително поле