Пърженето помага срещу глобалното затопляне (ИНФОГРАФИКА)

Отделяните мастни киселини помагат за облаци, отразяващи енергия от Слънцето

Учените обаче отхвърлят идеята, че готвенето може да бъде оръжие срещу ръста на температурите

Пържените храни не са най-здравословните, а и приготвянето им понякога може да стане опасно, но мастните киселени, които се отделят в атмосферата при този процес помагат за формиране на облаци, които ограничават глобалното затопляне, обявиха учени, цитирани от Би Би Си. Изследователите смятат, че тези молекули се подреждат сами в комплексни триизмерни структури под формата на капчици в атмосферата. Тези аерозоли се задържат по-дълго от нормалното и могат да послужат като основа за формиране на облаци, противодействащи на глобалното затопляне.

А то не намалява осезаемо въпреки очакванията, че взетите досега мерки за ограничаване на парниковите емисии ще доведат до пречупване на тенденцията за ръст на глобалните температури (виж графиките).

Авторите на новото проучване, публикувано в “Нейчър комюникейшънс”, смятат, че то хвърля светлина върху дългосрочната роля на аерозолите върху температурата. Атмосферните аерозоли са една от сферите в науката за климата, където има много променливи и неопределеност. По дефиниция те са малки частици с твърда или течна форма, като варират от праха, вдигнат от пустинята Сахара, до саждите и аерозолите, формирани при химически реакции.

Тяхното влияние може да бъде различно - повечето аерозоли отразяват слънчевата светлина, но има и такива, които я поглъщат. Смята се, че аерозолите и облаците, формирани около тях, връщат обратно в Космоса около 25% от енергията на Слънцето.

Учените знаят от известно време, че емисиите на молекули мастните киселини, които се отделят при готвене от фритюрници, тенджери и печки може би покриват аерозолни частици в атмосферата. Но за първи път се изследва ролята им вътре в капчиците.

С помощта на ултразвукова левитация, която държала капчици солен разтвор и олеинова киселина неподвижно във въздуха, изследователите ги анализирали с лазер и рентгенови лъчи. Последните се оказали от особено значение за разкриване на вътрешната им структура.

“Открихме, че такива капчици могат да формират самосглобяващи се структури, което означава, че тези молекули могат да останат много по-дълго в атмосферата”, обяснява Кристиан Пфранг от британския Редингски университет, който е водещ учен в проучването. “А тези самосглобяващи се структури са с висок вискозитет, така че вместо водна капчица имаме нещо, което се държи повече като мед, в резултат на което процесите в тях се забавят”, посочва изследователят. “Освен по-бавен разпад, те оказват съпротива на окисляването, поради което могат да оцелеят по-дълго и по-лесно да се формират облаци”.

Учените смятат, че броят на мастните киселини във въздуха е сравнително висок, като те съставляват 10% от фините частици над Лондон. А това може да оказва влияние върху броя на облаците и отразената от тях светлина в Космоса.

“Ако се направи измерване, например над ресторант на “Макдоналдс”, може да се приеме, че вместо два часа тези молекули ще просъществуват над един ден. Следователно те могат да пропътуват 10 пъти по-голямо разстояние. Това е важно за замърсяването на въздуха, но и да е от ключова значение за формиране на облаци, което е най-голямата неопределеност в климатичната наука”, казва др. Пфранг.

Учените обаче отхвърлят идеята, че пърженето на мазнини може по някакъв начин да бъде използвано като някаква форма на геоинженерство с цел ограничаване на глобалното затопляне. Нито правят извода, че по-здравословното хранене помага за затоплянето.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука