На 25 февруари 2020 да почерпят

Дневният хороскоп на Алена за вторник, 25.02.2020

Задържаха четирима заподозрени за нападението над момче в столичен автобус

550 млрд. долара са вложени в бизнес имоти

Турция купува третия си сондажен кораб от Великобритания

Трус от 4,4 по Рихтер в Калабрия

Кухнята влиза в хола на българина Все по-малко софиянци търсят отделно помещение за готвене

14-дневна изолация и наблюдение за всички, пристигнали от Китай в област Сливен

Nasimo отваря прозореца към детството За първи път: Графити изложба в Националната художествена галерия

Полицията в Германия: Шофьорът във Фолкмарзен е врязал умишлено колата си в карнавалното шествие

Медицинските маски свършиха, минаваме на самоделки Заради паниката няма доставки в аптеките

Спират полети от и до Милано Туроператори връщат пари за предплатени екскурзии

Кога ни се полага работно облекло?

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 25 февруари 2020

Ген. Мутафчийски: Всеки ден ще има брифинг във ВМА за коронавируса

Пътеки за достъп на хора с увреждания ще бъдат монтирани на 44 морски плажа

Процесът за осигуряване на достъп за хора с увреждания до плажната ивица и морската вода е напреднал. Направени са конкретни стъпки от страна на Министерството на туризма и концесионерите като между тях са сключени допълнителни споразумения за изграждане на пътеки, по които да се осигури придвижването с инвалидни колички. Това стана ясно в отговор на министъра на туризма на въпрос на бургаските депутати от ГЕРБ Димитър Бойчев, Ивелина Василева, Диана Саватева, Галя Василева, Ася Пеева и Иван Вълков по време на днешния Парламентарен контрол, съобщиха от ГЕРБ-Бургас.

Питането е провокирано от среща на представители на фондация „Щедрост за живот“ с народния представител Димитър Бойчев в приемния му ден в Бургас. Те отбелязват, че в Бургас има осигурен достъп за хора с двигателни увреждания до алеите в Приморския парк. Монтирани са бетонни рампи даващи възможност за придвижване с инвалидни колички, но достигането до самата морска вода е невъзможно.

В отговор какво е предприето за осигуряване на достъпна среда до черноморските плажове, министър Николина Ангелкова заяви, че през изминалата година са проведени консултации с организации на хората с увреждания за разрешаване на казуса. В процес на реализация са конкретни дългосрочни решения чрез задължения, които Министерството на туризма е вменило на наемателите и концесионерите на морските плажове с допълнителни споразумения към договорите им, в сила още от този летен сезон.

Според тях, на 44 морски плажа следва да бъдат монтирани подходи и преместваеми пътеки, които да гарантират достъпа и придвижването по плажните ивици на хората с двигателни проблеми. Пътеките трябва да бъдат съобразени със специфичните характеристики на отделните плажове като релеф, повърхност и морски течения, а обслужващите ги водни спасители ще трябва да бъдат преквалифицирани.

Министър Ангелкова подчерта още, че няма да се отстъпва от поетите ангажиментите и се предвижда интензивен контрол за спазване на договорните задължения на наемателите и концесионерите, включително – за монтиране на въпросните съоръженията за придвижване на хората с увреждания по плажните ивици.
Димитър Бойчев, който е член на Комисията по икономика и туризъм в 44-то НС, добави, че предприетите мерки от Министерството са адекватни, но трябва да се надграждат до осигуряването на равен достъп за всички желаещи да стигнат до плажовете и самата морска вода.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.