„Пътна полиция“ ще подпомага извеждането на колите от София още от обяд

Трафикът е сред основните замърсители на въздуха.

„Пътна полиция“ ще подпомага извеждането на автомобилите от София още от обяд, обяви инспектор Петър Соколов от Главна дирекция „Национална полиция“ на брифинг за мерките, които се предприемат за облекчаване на трафика по време на празниците.

„Във връзка с предстоящите пътувания за коледните и новогодишните празници МВР е набелязало редица мероприятия, които ще обезпечат нормалното и безопасно придвижване на гражданите от големите градове към курортите и движението по републиканската пътна мрежа. За тази цел днес от обяд – след 14.00 ч., на територията на София ще бъде организирана специализирана операция, която ще подпомага извеждането на автомобилите. По същото време на територията на републиканската пътна мрежа ще бъде насищано с автопатрули на „Пътна полиция“, които също ще подпомагат движението. За тази цел на автомагистрала „Тракия“ ще приключат всички строително-ремонтни дейности. По автомагистрала „Хемус“ също се приключат ремонтните дейности по време на празничните дни, но на някои места движението ще остане затруднено и ще бъде въведена временна организация“, каза още инспектор Соколов и посочи, че за тази цел водачите, които ще пътуват, трябва преди тръгване да проверят на сайта на АПИ на кои километри ще бъдат тези ограничения.

„Най-сериозни струпвания в следобедните часове очакваме на изходите на столицата и на другите големи градове. През празничните и почивните дни на територията на цялата страна ще бъдат провеждани специализирани полицейски операции по линия на „Пътна полиция“, като основно ще следим за неправоспособни водачи, за водачи, които шофират след употреба на алкохол и наркотици, и за водачи, които грубо нарушават правилата. Ако позволява метеорологичната обстановка ще бъде извадена цялата налична техника за контрол на скоростния режим“, заяви той и посочи, че вече има издадена заповед на АПИ за въвеждане ограничение на товарните автомобили над 12 тона по републиканската пътна мрежа в определени часове днес и утре.

Такова ограничение ще има и на 26 декември 2018 г. и 1 януари 2019 г. Къде ще са тези ограничения, водачите могат да се информират от сайта на АПИ. „Тези тежкотоварни автомобили ще бъдат спирани още в дълбочина, за да не достигат до участъците със затворено движение и да не пречат на снегопочистващата техника“, посочи инспектор Соколов. Той обясни, че движението в посока изход от София е натоварено още от сутрешните часове.

Коментари

Задължително поле