Работодатели искат промени в Кодекса на труда заради дуалното обучение

Българската стопанска камара и Българската търговско-промишлена палата предлагат промени в Кодекса на труда и Кодекса за социално осигуряване, които да стимулират и осигурят ефективното прилагане на дуалното обучение, като го направят атрактивно и за обучаемите, и за работодателите. Инициативата на работодателските организации е във връзка с внесения в Народното събрание Законопроект за изменение и допълнение на Закона за професионалното образование и обучение.

Те настояват да се регламентира изключение за дуалното обучение относно изискването за минимална възраст от 16 години и тя да стане 15.

Настояват също в КТ да се нормира облекчен режим за администриране на трудовите договори за дуално обучение, подобно на трудовите договори за краткотрайна сезонна селскостопанска работа

Работодателите искат ставката от 90 на сто от минималната работна заплата, установена за страната, да бъде намалена на 50 на сто, а социално-осигурителните вноски на обучаемите да бъдат поети за сметка на държавния бюджет.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование