Радомир Чолаков, шеф на Инициативния комитет за издигане кандидатурите на Герджиков-Митева, пред „Труд“: След военните идват професорите

Основният противник на Радев е служебното правителство

Бойко Борисов е безспорният авторитет в ГЕРБ. Точка!

Дни преди началото на предизборната кампания за парламент и президент зачестиха изявите на кандидатите за „Донкуков“ 2 по медиите. Езикът на някои видимо загрубя. Топсъдията Лозан Панов нарече действащия президент „фалшив герой“. Самият Радев е видимо смутен от появата на професор Анастас Герджиков. Правят впечатление спокойният и културен тон на професора. На какво ще разчита той, каква ще е тактиката му срещу основните опоненти? За това разговаряме с председателя на Инициативния комитет, който издигна кандидатурите на Герджиков-Митева, Радомир Чолаков.

- Много коментари предизвикаха думите на Томислав Дончев, че ако професор Герджиков е трети, ГЕРБ ще подкрепят Лозан Панов. Как ще ги коментирате вие, господин Чолаков? 
- Това бяха манипулативните интерпретации на думите на господин Дончев, които бяха съвършено ясни. В свойствения си дипломатичен стил той протегна ръка към дясното пространство. А беше обвинен едва ли не в предателство, което е абсурдно за човек с неговата политическа биография. Понеже и аз самият станах обект на подобни манипулации, съм особено чувствителен на тази тема. Изглежда всички толкова свикнаха политическите опоненти да се обръщат едни към други само с обиди, клевети и псувни, че когато решиш да си любезен вече не те разбират. Желанието ни бъдещият президент на България да е подкрепеният от нас професор Анастас Герджиков изобщо не може да бъде поставяно под въпрос. Подкрепяме професор Герджиков с убеждението, че той, заедно с госпожа Митева са именно хората, от които България има нужда и които най-достойно могат да изпълнят функциите на президент и вицепрезидент. Това, че сме любезни с останалите кандидати, означава просто, че сме възпитани хора. Очакваме и от останалите да се държат възпитано, ако могат. Лидерството на господин Бойко Борисов в ГЕРБ също не може да бъде поставяно под въпрос и не вярвам, че някой изобщо може да си помисли такова нещо. Омръзна ми да слушам подмятания от наши опоненти, дали не било целесъобразно Борисов да отстъпи. Не, не е целесъобразно! Това не може да стане и хич никой не бива и да си го помисля. Всяка партия си има лидер, който в нея е авторитет. В ГЕРБ Борисов, който е и създател на партията, е безспорен авторитет. Точка!

- Ами, както се очаква, ако Панов е трети, той ще подкрепи ли Герджиков?
- Точно в това е въпросът. Репликата на г-н Томислав Дончев беше жест, който предполагаше да се получи ответен жест. Вместо ответен жест се получи ответен удар. Ние ще продължаваме да се отнасяме с добро към политическите сили, с които смятаме, че сме от едно политическо семейство. Ако някой рита протегнатите ръце, си е за негова сметка. Вярвам, че десните избиратели виждат кой как се държи и си правят изводите.

- Очаквате ли Бойко Борисов да се бърка в работата на ИК? Негова поява на митинги на Герджиков плюс или минус ще бъде?
- Бойко Борисов нито за миг не се е намесил в работата на Инициативния комитет. На мен той ми се обади едва в неделя следобед, за да се поинтересува как е минало представянето. До момента това е бил единственият ми контакт с него в качеството ми на председател на Инициативния комитет. Комитетът е комитет на професор Герджиков и госпожа Митева и ще работи в координация само с тях и с техния оперативен щаб. Допускам, че ако професор Герджиков покани г-н Борисов да отидат някъде заедно, Борисов няма да му откаже. Ако не - не.

- Защо липсват хора от ръководството на СДС в ИК? 
- Политическите фигури в Инициативния комитет са само неколцина и те са поканени лично от професор Герджиков, в личното им качество, като приятели. Но сред творците и обществениците има толкова изявени лица на „старото СДС“, че е невъзможно да не бъдат забелязани. Изобщо, в Инициативния комитет има изключително стойностни хора, дали много на България. Не споменавам никого, защото трябва да изредя всички имена. Но, да си в тази компания е истинска чест. Знам, че и членовете и симпатизантите на ГЕРБ и СДС са вдъхновени и ще помагат с всички сили за каузата ни. Както и всички български граждани, които искат България да бъде наистина обединена, в спокойствие и мир.

- Каква ще бъде тактиката ви през кампанията срещу Радев? Ще отговаряте ли на нападките срещу професора не само от президента, но и от многобройните му съветници, придворни политолози и социолози?
- Случва се нещо много интересно. Ако първото служебно правителство на Румен Радев работеше брутално срещу ГЕРБ, то с действията си второто му служебно правителство започна да работи срещу самия него. Тоест, главният проблем на Радев е служебното му правителство, което не просто не се справя, а вече направо се излага. Във всяка сфера, справка - корабът. Радев поиска цялата власт,  получи я и сега ще трябва да се справя с отговорността, която тежи като воденичен камък. Това, от което трябва да се притеснява са действията на хората, които назначи и които в момента упражняват властта от негово име и за негова сметка. Те са основният му противник.
Увлечени от политическите събития ние май не забелязваме какво става навън? Цените на тока и газта стават ужасяващи. Оттам всички цени, на всички основни продукти, тръгват нагоре. Зимата се очертава да е много тежка, през това време служебното правителство се занимава да овладява силовите структури. ДАНС и ДАТО ли ще овладеят ценовия шок, който предстои? Те ли ще се погрижат за опъването на социалните мрежи? И да не ни се оправдават, че правителствата на Борисов били виновни. Борисов беше майстор в овладяването и предотвратяването на кризите пред страната. Хайде да видим сега служебното правителство. Нали искаха властта? На ви я! 

- А каква ще бъде тактиката срещу Лозан Панов?
- Професор Герджиков заяви, че няма да каже лоша дума за никого и аз вярвам, че ще е така от началото до края. Лично аз, като гражданин, се учудих от забележките на господин Панов по адрес на професор Герджиков за някакви негови отношения с ДПС и си зададох два въпроса. Ако един председател на ВКС си позволява да атакува някого, който и да бил той, с голословни твърдения с политически характер, с цел да му навреди, то какъв съдия, за Бога, е бил той? И второ. Ако един кандидат за президент на България си позволява да стигматизира на която и да е политическа сила, представляваща стотици хиляди български граждани, то как той смята, че ще олицетворява единството на нацията? Той, ако случайно стане върховен главнокомандващ, война ли ще обявява срещу част от българските граждани, или какво? Това впрочем се отнася за всички кандидати. Как си представяте президентът на България да посети който и да е български град и да не бъде посрещнат от градското ръководство, както е редно. Какво следва да се предприеме в такъв случай? Или ще се правим на разсеяни? 
Умишлено насажданото разделение в нашето общество започва да придобива изключително опасен характер. Всеки трябва да си прави добре сметката какво говори и да има предвид, че думите, веднъж изречени, имат свойството да предизвикват събития и да се връщат срещу тези, които са ги отправили. Пак да кажа, ние лоша дума срещу никого няма да кажем. Просто молим останалите да внимават какво говорят.

- Кой ще финансира кампанията на Герджиков-Митева? 
- Кампанията ще се финансира от дарения, съгласно закона и в рамките на възможното и допустимото. Уверявам ви, че всичко ще бъде прозрачно и точно. Не можем да допуснем да падне каквато и да е сянка на съмнение върху имената на кандидатите и на подкрепящите ги партии. По въпроса за финансовата изрядност на кампанията ще сме безкомпромисни.

- Ще видим ли билбордове? Има доста известни естрадни изпълнители в ИК, ще има ли техни концерти?
- В организационно отношение кампанията ще се ръководи от оперативен щаб, който е съставен от кандидат-президентската двойка и е различен от Инициативния комитет. Предполагам, че в следващите дни ще има повече информация от щаба на професор Герджиков и госпожа Митева по тези и други въпроси от технически храктер.

- На кои други хора от ИК ще разчитате през кампанията?
- Всеки член на Инициативния комитет е дошъл с добрата воля да помага. Разчитам, че всеки един с авторитета си в обществото и с публичните си изяви ще намери начин да подкрепи проф. Герджиков и госпожа Митева и нашата обща кауза. Сигурен съм, че всеки ще даде най-доброто от себе си.

- На кои други партии ще разчитате за подкрепа? Водят ли се разговори? ДПС, патриоти?
- Бих отговорил така. На първия тур, както обикновено става, вероятно ще се гласува партийно оцветено. Точно на президентските избори не бива да е така, но очевидно още не можем докрай да осмислим, че този избор не е партиен, а е избор на личността, която ще представлява и олицетворява държавата. Но на втория тур вече се гласува за държавата. И тогава всеки ще трябва да се определи на коя страна застава - на лявата или на дясната, в библейския смисъл.

- На какво ще разчита професор Герджиков в кампанията? 
- Той каза, че ще разчита на всички български граждани и няма как да бъде другояче. Разчитаме на това, че българските граждани ще си зададат въпроса: кой от кандидатите, измежду които ще изберем бъдещия президент на България, виждаме да стои достойно редом до държавните глави на другите държави? Кой от тези кандидати, със собствената си професионална биография и авторитет, би добавил към авторитета на България и би го увеличил? Защото това е важното.

- Какъв ще бъде неговият слоган?
- „Наистина обединени“. Много ми харесаха едни негови думи, които той каза в първото си обръщение: „Всеки един от нас е длъжен в даден момент да се отплати за всичко, което е получил от България и от сънародниците си.“ И също: „Аз съм българин като вас, който е готов да поеме отговорността и да плати цената за това да помогне поне малко за обединението.“ Е, и ние сме готови да платим цената, за да бъде той бъдещият президент на България.

- Подполковник Невяна Митева бе наречена отлично попадение. Каква ще е нейната роля в кампанията? 
- Госпожа Невяна Митева е човек и личност, която абсолютно заслужава да бъде представена на страната и страната да се запознае с нея. Бих препоръчал нейната роля в кампанията да бъде много активна, защото видях с очите си и почувствах какви вълни на симпатия и добронамереност предизвиква тя в контактите си с хората. Госпожа Митева е автентичен, добър човек. Достойна жена, която гарантирано ще бъде най-лоялният и най-отдаден на каузата помощник на бъдещия президент на България.

- Какъв е коментарът ви за становището на президента по казуса „Кирил Петков“?
- Ще ви отговоря така. Някъде към средата на 45-тто народно събрание споделих усещането ми, че сме свидетели на пълзящ държавен преврат, провеждан с конституционни средства. Тогава не ми обърнаха внимание. След като се видяха действията на първото служебно и вече в 46-ия парламент това усещане стана непреодолимо. Въпрос на време беше, според мен, кога някой ще каже: „Майната u на Конституцията!“ Не мисля обаче, че Радев или Кирил Петков правят това съзнателно. Те, струва ми се, не знаят какво вършат, защото изглежда не разбират идеята за правовата държава. По-скоро си мисля, че някой чрез тях тества границите на търпимостта на гражданското общество. Тества докъде стигат съпротивителните сили на страната и дали не може да се завземе още един, и още един рубеж. С крайна цел разбиването на политическата система и промяна на формата на държавно устройство. Позволете ми, обаче, една ремарка. В България превратите винаги са правени от генералите от армията. Но след тях винаги са идвали професорите от Софийския университет. Това е един от уроците на българската история, който е добре да не бъде забравян.

- Смятате ли, че изборите ще са честни?
- Самият Радев в началото на годината беше казал, че за да се приемат изборите за честни, контролните разписки от машините трябва да се броят. Сега, когато той ще се явява на избори, е редно да потвърди, че държи разписките да се броят и да покани назначената от него ЦИК да вземе съответното решение. Ако вече не държи, значи изборите няма да са честни.

Нашият гост
Радомир Чолаков е роден в Пловдив. Завършил е “Право” в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Специализирал е медийно право във II Юридически факултет на Хамбургския университет, Германия (1991-1995 г.) и е магистър по право на Юридическия факултет на Виенския университет (2013 г.). Бил е изпълнителен директор на БНТ, главен юрисконсулт и административен директор на Вестникарска група България, изпълнителен директор на Съюза на издателите в България. Депутат в 45-о Народно събрание от ГЕРБ, избран от Пловдив - град.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта