Разбиха мафиотска структура, рекетирала за охрана търговски обекти в Серес

Разбиха мафиотска структура рекетирала за охрана търговски обекти в Серес. Членовете на структурата не само изнудвали собствениците на нощните клубове, на които продавали охрана, но и участвали активно в организирането на мачове в местната футболна лига.

След месеци полицейски разследвания петима души бяха арестувани като предполагаеми членове на структура, в която участвал и гръцки полицай. Сред арестуваните са двама емигранти от страни от бившия СССР, 28-годишен и 31-годишен, които са дърпали конците и имали водещи роли в организиране на схемите за рекет. През последните години един от тях дори е получавал обезщетение за инвалидност. От разследването стана ясно, че още 19 души са участвали в охранителните рекети.

Арестуваният 43-годишен полицай е получавал лично мизата от „защитените“ магазини и заведения.

От конфискуваната документация, както и множество записани разговори, става ясно, че от началото на годината охранителите са рекетирали 11 търговски обекти в Серес. Подсъдимите получавали между 200 и 1000 евро месечно за всеки магазин под прикритието на защита.

Мафиотската структура предлагала и друга „услуга“, изнудване и събиране на дължими суми от трети лица, получавайки половината от приходите като възнаграждение.

Пипалата си структурата стигнали и до онлайн хазарта. Директорът по сигурността в Солун, генерал Антонис Зизис, на пресконференция уточни, че престъпната група е създала поне шест онлайн миниказина в префектурата Серес, незаконен сайт за онлайн залагания, чрез който са получавани откупите, вариращи между 3000 и 6000 евро всеки месец, в зависимост от обема на залаганията. В образуваната преписка фигурира и името на собственика, където е инсталиран този незаконен софтуер.

Същото досие включва имена и на лица, занимаващи се с любителски футбол в Серес. Полицията разполага с доказателства за участие на структурата в поне пет любителски мача от изминалия сезон като целта е била да се премине и към професионалната лига.

Членовете на веригата използвали специална терминология в разговорите си, за да не бъдат хванати от полицията. Оръжието наричали "Машина", магазините, които охранявали наричали "хранителни магазини", а хазартните пунктове "инструменти".

За събирането на дълга използвали израза „казах ти добро утро“, а за защита „аз съм твоят лекар“.

Коментари

Задължително поле