Разбиха международна банда фалшификатори при акция в България и Испания (СНИМКИ, ВИДЕО)

При международна операция е неутрализирана организирана престъпна група, занимавала се с разпространение на фалшиви евро в държави от ЕС.

Операцията е осъществена координирано на територията на България и Испания на 21 август, съобщиха от МВР. В нея са участвали служители от ГД „Борба с организираната престъпност“ – МВР, и Бригадата за борба с банковите фалшификации към Националната банка в Испания, под ръководството на Специализираната прокуратура на Република България, с подкрепата на Европол и Евроджъст.

Процесуално-следствените действия са извършени в рамките на създаден Съвместен екип за разследване между Прокуратурата на Република България и Инструкционен съд 2 в Дения, Кралство Испания.

В хода на операцията са задържани 15 души - деветима в Испания и шестима в България. Всеки един от участниците в групата, действала на българска територията, имал конкретна роля в нея.

Първоначално, на 21 август, на Аерогара София, при опит да изнесе от страната фалшиви банкноти на стойност 20 000 евро е задържан К.Н. /46 г./ - осъждан за обсебване и притежание на незаконно оръжие. Впоследствие, в столицата и в Пазарджик, са задържани други членове на организираната престъпна група – А.Т. /43 г./, К.П. /49 г./, П.Т. /49 г./, П.Т. /46 г./ и И.Г. /58 г./. Друг от участниците е обявен за общодържавно издирване.

Извършени са процесуално-следствени действия на четири адреса и автомобил. В имот, обитаван от 49-годишния П.Т., са иззети около 100 000 лева в различна валута, късо и дълго огнестрелно оръжие, а от леката кола, в която бил задържан - марихуана и кокаин.

По случая се води следствено дело под наблюдението на Специализираната прокуратура. На А.Т. е повдигнато обвинение по чл. 321, ал. 3, т. 2, вр. ал. 2 от НК, наложена му е мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 10 000 лева. С постановление на прокурор на К.Н. е наложена 72-часова мярка за неотклонение. Днес, 24 август, Специализираният наказателен съд му наложи постоянна мярка „задържане под стража“, повдигнато му е обвинение по чл. 321, ал. 3, т. 2, вр. ал. 2, чл. 244, ал. 2, вр. чл. 243, ал. 1 от НК.

Действията по разследването продължават.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България