Разговорите между Турция и САЩ за Сирия се отлагат

Министърът на външните работи на Турция отложи посещението си във Вашингтон планирано за 19 март. На уговорената среща с вече бившия държавен секретар на САЩ Рекс Тилърсън трябваше да се обсъдят общите действия между двете страни в северния сирийския район Манбидж и изтласкването от там на сирийските кюрдски формирования. Това съобщи говорителят на турското външно ведомство сутринта в четвъртък, пише турското издание Daily Sabah.

На срещата трябваше да се обсъди поетапен план за изтеглянето на сирийските кюрдски „Отряди за народна самоотбрана“ (ОНС) от района на град Манбидж, който в момента е под техен контрол и за отнемането на техните оръжия, предоставени от САЩ, но неочакваната замяна на Тилърсън внезапно е променила плановете на двете страни.

Изданието припомня, че градът е предмет на ожесточени спорове между Турция и САЩ, като Анкара смята ОНС за издънка на Работническата партия на Кюрдистан (ПКК), която е в списъка на терористическите организации на голяма част от страните по света, включително Съединените американски щати.

Турските лидери постоянно повтарят, че операция „Маслинова клонка“ на турската армия, която се провежда в северозападния сирийски район Африн, ще продължи към Манбидж и подложиха Вашингтон на остри критики за това, че не спазват обещанията си, особено по отношение на това, че САЩ са обещали, че управлението на местно ниво ще се извършва от местните жители след освобождението на градовете, но вместо това на всички места управлява ОНС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка