На 16 декември 2018 да почерпят

Пътят на Петър през огън и лед Авантюристът се готви да покрие „Тройната корона” през март

Червеното цвекло нормализира кръвното налягане Подходящи за консумация са и листата

Арестувани са четирима души, включително двама полицаи, за „обида на турското знаме и нация”

Млада жена бе блъсната на пешеходна пътека в центъра на столицата

ЕС призова Турция да се въздържа от всякакво едностранно действие в Сирия

Банско е № 1 и ще остане № 1, заяви Цветан Цветанов на официалното откриване на сезона в курорта

Спешна среща между Спас Русев и Славиша Стоянович

Президентът Радев в Йордания: Не трябва да се инвестира само в магистрали, а и в човешки капитал и научно сътрудничество

Коледата невъзможна за „Левски“, „сините“ пак трагични далеч от „Герена“

Десислава Радева за полицейска проверка през февруари: Стоях в колата на НСО ни жива, ни умряла Тежковъоръжени жандармеристи дърпали шофьора й за ревера

Пилот загина, след като изтребител се разби при кацане в Украйна

Порошенко обяви създаването в Украйна на автокефална православна църква

Цветан Цветанов се срещна с кмета на Банско Георги Икономов

Вижте от птичи поглед как върви строежът на хотел Hyatt Regency в София

Раздвижване в отбраната Министър Каракачанов прогнозира резултат 0:0, т.е. колкото напускащи, толкова и влизащи в армията

Военнослужещите са най-много заинтересовани от сбъдването на очакванията на техния министър. Снимка: МО

В края на годината от Министерството на отбраната започнаха да идват интересни новини. Някои от тях предвещават дълго чакано решаване на проблеми, други подсказват за промени, които ще трябва да гасят евентуални пожари, що се отнася до недостига на личен състав.

Първите са свързани най-вече с техниката. Правителството извади едни пари и даде зелена светлина на възстановяването на летателната годност на изтребителите МиГ-29 и щурмовиците Су-25. Глътка въздух за родните, а не както някои, по някакви свои съображения, ги наричат съветски самолети. Но това е друга тема, чието по-задълбочено обсъждане може да даде отговор и на въпроса дали подобни решения не биха могли да се вземат и по-рано, т.е. при други министри на отбраната, например.

Хубавото е, че започнахме да поглеждаме към т. нар. малки инвестиционни проекти. И не само за самолетите, но и за танковете и другата налична техника на Сухопътни войски. От една страна, управляващите наклониха везните в полза на позицията „Докато купим новото, трябва да пазим старото“. От друга, обаче, общественото мнение все още не е спечелено в достатъчна степен, за да постави отбраната и влагането на средства в нея сред приоритетите на държавата. Това показват социологическите проучвания. Тази нагласа се поддържа успешно и от изявления на популярни личности от почти всички сфери на обществения ни живот. Тя намира подкрепа и от бавните темпове, с които се случват нещата в превъоръжаването и модернизирането на армията.

Все пак раздвижването в отбраната е видимо и не може да бъде пренебрегвано. Рискове, разбира се, има, но като че ли те са свързани най-вече със заплахата армията да загуби още хора. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов прогнозира скоро резултатът да бъде 0:0, т.е. колкото военнослужещи напускат службата, толкова да влизат. И от там нататък да започне попълването на липсващите около 5 хиляди. Засега се знае, че се разчита на мащабната кампания „Бъди войник“, която стартира с един клип от НДК.

От Министерството на отбраната усещат заплахите и пуснаха за обществено обсъждане наведнъж няколко документи, които трябва да изиграят ролята на своеобразна превенция. Променят, например, правилата заради недостига на подполковници и висши офицери. През следващата година ще има организационно-щатни промени в определени военни формирования от Българската армия и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната. Част от военнослужещите в тях, обаче, заемат длъжности при условия, които не позволяват да бъдат преназначени по новите разписания. От една страна това ще затрудни максимално дейността на тези военни формирования. От друга – офицерите, които не може да бъдат преназначени, следва да бъдат освободени от военна служба или да отидат на по-ниски длъжности в други военни формирования. Това са основанията на Министерството на отбраната да предложи промени в Правилника за прилагане на Закона за отбраната и въоръжените сили. И да удължи сроковете до края на 2020 г., в които старши офицери с по-ниско звание могат да бъдат назначавани на длъжности, които изискват по-високо. Също до 2020 г. се удължава срокът, в който може да бъдат еднократно назначавани военнослужещи, които не отговарят на изискването за минимален срок за престояване на длъжност. Такава възможност се предвижда и за офицерите от висшия команден състав. Затрудненията при генералите и адмиралите идват от очакваното едновременно овакантяване на длъжностите на стратегическо ниво.

Пак с мисълта за военнослужещите и най-вече за тяхното съхраняване, Народното събрание промени системата на заплащане в армията, акцентирайки върху степента на отговорност, независимо от званието. Това наложи Министерството на отбраната да разработи нов Класификатор на длъжностите на военнослужещите. Чрез него „от степени в обхвата на военните звания“ се преминава към „длъжностни нива и военни звания“ при определяне размера на заплатата. Наличните 17 възможности се приемат, като крайно недостатъчни за справедливо диференциране на заплащането на военнослужещите. Ето защо в проекта на новия Класификатор длъжностите са разпределени в 39 длъжностни нива и в съответствие с определените в Закона за отбраната и Въоръжените сили 21 военни звания. В Длъжностно ниво 1, например, има 63 длъжности, като автоматчик, бояджия, понтонер, пълнач и др. В последното длъжностно ниво, т.е. 39-ото има една длъжност – началник на отбраната. Разбира се, без стойностите на възнагражденията за отделните длъжностни нива и за притежаваните военни звания все още няма как да се определи ясно крайният резултат от приемането на новия класификатор. Засега тази информация не се предоставя от Министерството на отбраната.

Рисковете очакваният от министъра резултат да не бъде постигнат, са сериозни. В този смисъл превенцията е необходима, но трябва да бъде сериозно обмислена. Сигналите, които в последно време идват от ведомството за предстоящи промени на Закона за отбраната и Въоръжените сили, са доста странни. Задължително е политическото и военното ръководство да предотврати евентуални сделки със статута на офицерите и сержантите.

 

Без далавери с храната на войската

Ще има нов подход при определянето на доставчиците на храна за армията. Обсъждат се възможностите местни производители да снабдяват военните формирования с прясна храна. Категорично ще бъде прекратена практиката търговски фирми да печелят за сметка на войската от изхранването на военнослужещите. Всички опити за спекулации по тази тема от фирми и политици няма да се получат, категоричен е министър Красимир Каракачанов.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.