Разкошното рисувано кино на Европа

Кадър от Noir-soleil

Френски анимации на голям екран

Селекция от престижни заглавия

Наградени късометражни и пълнометражни филми

По повод Международния ден на анимацията, Френският институт в България пренася публиката в света на рисуваното кино. Отбелязван всяка година на 28 октомври, този ден отдава почит на Емил Рейно, пионер на филмите “кадър по кадър” и първата публична прожекция на анимационен филм в Музея “Гревен” в Париж на 28 октомври 1892 г.

През първите три седмици на ноември, в зала “Славейков” на Френския институт ще бъде представена специална поредица от филми, избрани в партньорство с Компот Колектив и инициативата Sofia Animation Lab, които за втора поредна година организират Animated Film Pitching workshop Annecy-Bulgaria 2023, който ще завърши с професионално обучение с отличения със “Сезар” френски продуцент Оливие Катерин. WTF 2023 Annecy Sofia ще предложи най-подривната, шокираща и провокативна програма на Фестивала в Анси, в присъствието на неговите създатели и селекционери Себастиан Сперер и Гала Фрекон.

Селекцията в зала “Славейков” започва на 3 ноември, петък, от 18:30 часа с 10 от най-добрите късометражни анимации, с общо времетраене 111 минути. На френски език с английски субтитри.

“Далили в Париж”

В събота 4 ноември, от 19:00 часа е време за осемминутния “Кухнята на Франзи на Анна Чубинидзе” - самотната извънземна готвачка Франзи открива, че нейната специална розова супа е не само вкусна, но и вълшебна, когато я споделя с гладуващи същества, живеещи на странна планета. Прожекцията ще е в присъствието на продуцента на филма Оливие Катрин. После публиката ще може да се потопи в естетиката на пълнометражната анимация “Кабулските лястовици” на Забу Брайтман и Елеа-Губе Мевелек. Филмът ни среща с две женени двойки непосредствено след като талибаните превземат афганистанската столица през 1998 г. и налагат фундаменталистки шариат. Режисиран от актрисата Забу Брайтман и младата аниматорка Елеа Губе-Мевелек, филмът преобразява пясъците и руините на Кабул в почти импресионистичен акварелен пейзаж, от който струи живот, нежност и тъга. “Лястовиците на Кабул” не демонизира исляма сам по себе си, а по-скоро привлича вниманието ни към факта, че едно сравнително модерно общество може с лекота да направи голяма крачка назад в резултат на определени геополитически обстоятелства.

Програмата продължава до 17 ноември.

Финалът е в петък 17 ноември, 18:30 часа с “Дилили в Париж” на Мишел Осело. Действието се развива в Париж по времето на Бел епок. Малката Дилили, подпомагана от млад доставчик с триколка, води разследване за мистериозните отвличания на момичета. Среща чудесни- мъже и жени, които я напътстват. Открива под земята причудливи злодеи, господари-мъжкари. Двамата приятели се борят въодушевено за мирен и благоденствен живот в съдружие.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино