Разкриват нови специалности в Бургас

Бургаски училища разкриват нови специалности от тази година. Сред тях ще са ремонт на летателни апарати и производствор на мебели. Това съобщиха от областната администрация, след заседание на Комисията по заетост, ръководена от губернатора Вълчо Чолаков.

Новите специалности ще са за учебната 2019/2020 година. За първи път ще се проведе прием по : "Ремонт на летателни апарати", "Електрически превозни средства", "Електродомакинска техника", "Производство на мебели / Производство на тапицирани изделия", "Сътрудник опазване на обществения ред" и "Горско и ловно стопанство". Тези специалности ще бъдат разкрити в Механотехникума, Техникума по електротехника, по дървообработване и др. училища в града.

Все повече се усеща нужда от специалисти с базови, ключови компетентности и „умения на бъдещето“- да се учи в бързо променящата технологична и дигитализираща се работна среда, коментираха експертите на РУО. Предложени за утвъждаване са 85 паралелки в STEM профили (софтуерните и хардуерните науки, математика, природни науки, електротехника и електроника, машиностроене, ИТ) и ИТ професии – 59,44 %. Паралелките от други профили и професии ще бъдат 58 (40,56 %).

По данни на Регионално управление образование (РУО) броят на завършващите VII клас ученици през 2019 година е 3781. Общо за областта държавен план-прием за учебната 2019/2020 год. предлагат 55 образователни институции.

„Всички предложения на училищата за обучения по професии са подкрепени от работодателските организации“- коментира областният управител Вълчо Чолаков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони