Разкриха за 4 дни извършители на въоръжен грабеж

Директорът на полицията във Велико Търново старши комисар Димитър Машов /в средата/, наблюдаващият прокурор Ивайло Гайдаров и криминалисти от Горна Оряховица и старата столица дадоха брифинг за заловената банда.

Криминалисти от Горна Оряховица и Велико Търново само за четири дни са разкрили четирима дръзки извършители на въоръжен грабеж. В ареста са софиянците А.С. /24 г/, Н.П. /22 г/ и Р.И./20 г/, както и Н.А./21 г/ от Перник.

Групата извършила злодеянието около 15,50 часа на 14 октомври в Горна Оряховица. Грабителите издебнали 44-годишен представител на фирма, който доставял резервни части на контрагенти в страната. В злополучния ден още щом се прибрал от София и паркирал микробуса пред дома си в железничарския град, бил нападнат от  мъже с черни маски на лицата. Единият от тях размахал пистолет пред дистрибутора. Другите двама грабнали от ръцете му мъжка чанта с документи, два мобилни телефона и 300 лв. Веднага след това се метнали в лек автомобил и отпрашили в неизвестна посока.

Потърпевшият незабавно алармирал полицията и по случая започнало разследване. Криминалисти от железничарския град и старата столица извършили заградителни мероприятия. Ченгетата бързо се добрали до извършителите като разкриването на престъплението започнало след като още същия ден те открили захвърлена в крайпътна канавка край село Козаревец регистрационна табела от автомобил. При разследването се оказало, че табелата е от трабант от София. На 18 октомври злосторниците били спипани на три адреса в София и на един в Перник.

Оказало се, че престъпният квартет организирал нападение само за ден и половина. Идеята била на А.С., който работел в столична фирма, на която потърпевшият доставял части. Служителят знаел, че в петък горноорявецът ще докара стока за 50 000 лв. и съобщил на аверите си, че в микробуса ще има голяма сума. Така бандата светкавично се подготвила. Единият от софиянците стегнал своя автомобил, с който да следват жертвата до железничарския град като преди това смъкнал номерата от трабанта на свой съсед и с тях маскирал своята кола.

Друг от бандитите осигурил газовият пистолет. Оръжието в сряда сутринта е открито захвърлено в тревата до билборд край главния път София-Варна на кръстовище за Лясковец. Намерени са още маските, регистрационния талон на МПС-то, единия телефон. Липсват единствено отмъкнатите 300 лв.

"Престъпната комбина останала разочарована от малката плячка. Грабителите имали пълна информация за жертвата, но не им е била известна практиката на фирмата доставчик на части разплащанията да стават по банков път", съобщи на брифинг директорът на Областната дирекция на МВР във Велико Търново старши комисар Димитър Машов.

"За изключително кратко време оперативните служители извършиха огромна по обем работа. Направено бе претъсване и иземване от жилищата на заподозрените лица. Четиримата са задържани за 72 часа и внасяме искане в съда за налагане на постоянна мярка "задържане под стража". Повдигнати са им обвинения за грабеж и помагачество. Грози ги наказание от 3 до 10 години затвор. Нападението и грабежът са извършени от три лица А.С. само е предоставил информацията, а в петък е бил на работа във фирмата", обясни наблюдаващият прокурор от Районната прокуратура в Горна Оряховица Ивайло Гайдаров.

Държавният обвинител уточни, че предстои назначаване на експертизи за прецизиране на събраните доказателства. Единствено Н.П. е с три криминални регистрации за кражби и наркотици. Останалите трима от групата са с чисто съдебно минало. Н.А. и Н.П. работят във фирма за монтаж на климатици, а Р.И. е безработен.

unnamed-2

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право