Разселиха зайци в елитното стопанство "Паламара"

56 диви зайци са били разселени в елитното ДЛС-Паламара край Шумен. Целта е да се възстанови популацията на този вид. Дивите зайци в природата намаляха драстично в края на миналия век. Причините са най-вече в интензивната стопанска дейност и използването на химически препарати, които водят до значителни промени в местообитанията им. Вина за намаляването на дребния дивеч имат и хищниците, в това число и скитащите кучета.

Историята на ДЛС-Паламара сочи, че на територията на стопанството в миналото е имало изобилие, както от едър, така и от дребен дивеч.

"До скоро усилията ни бяха насочени към възстановяването на популацията на едрия дивеч, но сега обръщаме поглед и върху дребния. Един от основните му представители и желан обект за лов е дивият заек. Разселените диви зайци са закупени от „Сокол-БЛРС“", обясни ловният експерт на Североизточното държавно предприятие инж. Тервел Стефанов. Ловни специалисти ще наблюдават състоянието им.

Ежегодното разселване на животни в ловните и горски стопанства е целенасочена политика на ръководството на СИДП. Това е един от най-ефективните методи за възстановяване на популацията, който се е доказал през годините.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България