Разследването на пожара във влака е срещу неизвестен извършител

Разследването на пожара в локомотива, който избухна на гара разпределителна в Горна Оряховица е под наблюдението на Районната прокуратура в железничарския град. Инцидентът , при който пострадаха тежко двама машинисти, стана в 16,40 часа в неделя.

"По случая е образувано досъдебно производство по чл.134, ал.3 от НК срещу неизвестно лице за причиняване на средна телесна повреда. Предстои да бъде назначена съдебно-медицинска експертиза, която да конкретизира степента на уврежданията на пострадалите железничари", обясниха прокурори.

Държавните обвинители допълниха, че е назначена и комплексна пожаро-техническа експертиза, която да установи причините за злополуката.Анализите ще се правят от вещи лица към пожарната и от инженер специалист по двигатели от София.От първоначалния оглед се предполага, че пожарът е избухнал заради техническа неизправност.

В злополучния ден пламъците тръгнали от двигателния отсег в локомотива, докато маневрирал. Той трябвало да прикачи 4 вагона зърновози, които били празни. Преди да това влакът извършил превоз на товар до "Захарни заводи" АД в Горна Оряховица. След като стоката била разтоварена, композицията спряла на въпросния коловоз за дезинфекция на вагоните. Докато траела обработката, машинистите се захванали да извършат маневри с локомотива.

Ненадейно обаче лумнал огън. След като забелязали задимяването 48-годишният машинист Деян Калчев от Горна Оряховица и 41-годишният помощник машинист Милен Стоянов от село Полско Косово слезли от машината и отворили капаците.  В същия момент обаче от силното нагряване гръмнала трансформаторната кутия и се разплискало врящо масло, което обляло железничарите. Получил се взрив  и двамата железничари били изхвърлени от ударната вълна на 2-3 метра разстояние. При падането единият от мъжете получил изкълчване на рамото. Двамата са с трета степен обгаряния.

Пострадалите баха откарани по спешност в областната болница във Велико Търново. След като им бе оказана първа помощ, още същата вечер ранените бяха транспортирани в клиниката по изгария в болница "Пирогов" в София. Единият е с 10 % изгаряния, а колегата му с 15 % изгаряния в областта на главата, шията, лицето и крайниците. Предстоят им хирургични интервенции.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България