Разследват животновъдна ферма в Ново село (СНИМКИ)

Крави предизвикват ПТП-та, тъпчат гробове, нахлуват в интернат, землището осеяно с трупове на говеда

Разследват дейността на животновъдна ферма в района на великотърновското село Ново село, от която са пропищели не само местните жители, но и хора от околните села, както и пътуващи по главния път София-Варна. Стопанството на Даниел Добрев се оказва опасно, тъй като цели стада се разхождат на свобода и правят поразии в частните и общински ниви, гробища и пасища. Болни животни падат и умират, а землището на Ново село е осеяно с кости и трупове , има и опасност да пламне зараза.

Безобразията продължават вече трета година, а кметът на Ново село Христо Христов се е видял в чудо как да се справи с проблема.

„Фермата се населява от крави, коне, овце, кози…Бикове се разхождат на воля из горите. Местни хора отиват за гъби, а насреща им излизат страховити животни, пищят и бягат обратно към къщите си. Крави и коне внезапно изскачат на главния път и вече има три катастрофи като по чудо няма жертви, а само материални щети. В стопанството имаше кучета Кангали, които системно са хранени с месо заради голямата смъртност на животни. Озверелите псета нахлуваха в селото и дори в дворовете на къщите като има разкъсани три домашни кучета. Преди време едва отървах старица да не бъде нахапана, докато се опитваше да спаси булонката си от кангалите. Успях да ги разгоня с колата си, а собстевникът на фермата твърди, че псетата не са негови”, разказва Христо Христов.

Управникът споделя, че ловци непрекъснато се натъкват на трупове на мъртви животни. Оказва се, че повечето са без ушни марки. Като не могат да бъдат идентифицирани, кметът е принуден да вика екарисаж или да наема за 350 лева багер, за да ги загробва.

„Това обаче ще доведе кметството до фалит, защото разполагаме с 3000 лева годишно за такива нужди. Всеки ден поне един час работя като фермер. Въпреки разправиите обаче единственото ми удовлетворение, е вероятно съм спасил поне един човешки живот”, обяснява Христов.

Безобразията са всекидневни. Една вечер 20 крави влезли в помощното училище, а интернатът е пълен с деца със специални потребности. Често животните се озовават в гробищния парк. Събарят оградите, тъпчат по гробовете, рушат паметните плочи. Собственикът на стопанството е заградил общински пасища с електронни пастири, но не ги поддържа и животните безпрепятствено минават през тях.

Не помогнали и множеството актове съставени на фермера Даниел Добрев. Само кметът на Ново село му е направил 4 акта за административни нарушения, отделно два акта са му съставени и от полицейския участък заради кучетата.

След като и тези санкции не дали резултат, Христов алармирал Районната прокуратура във Велико Търново за всички проблеми, както и за самоуправство с общински мери. Разпоредена била проверка по драстичния случай. Преди броени дни на място пристигнали представители на различни институции-полиция, еколози от Община Велико Търново, от Агенцията по безопасност на храните. В деня на проверката инспекторите открили около фермата умрели две телета и кон. Само едното теле имало ушна марка.

Освен това проверка срещу Добрев е предприела и Агенцията за закрила на детето, тъй като във фермата му от скоро се подвизава семейство пастири с 4 деца, които нямат адресна регистрация и живеят при страшно мизерни условия.

Репортер на „Труд” потърси за коментар собственика на фермата, който бе категоричен, че всичко е клевета и в стопанството му няма нередности.

„Проверяващите ще кажат дали има нарушения. Нормално е да имам съставени актове. Плащам си ги и всичко е наред. Сигналите срещу фермата са пълни глупости и не отговарят на истината”, категоричен е Даниел Добрев.

Коментари

Задължително поле