Разсрочиха 25 хиляди заема

Обработват документите за час

Кабинетът одобри гаранции за малки и средни фирми

За дните след като беше обявен мораториум върху вноските по кредитите вече има над 25-26 хил. разсрочени заема и има заявка за още толкова. Това обяви Петър Андронов председател на Асоциацията на банките в България. Разсрочени са само 2% от всички заеми, което показва, че хората са предпазливи. Процедурата за разсрочване отнема между 30 минути и час, допълни той. За да получи отсрочка по заема клиентът трябва да е с чисто банково досие - да няма просрочие или да е забавил вноска до 90 дни. Това е условие, валидно за целия ЕС, каза Петър Андронов.

Междувременно Министерският съвет одобри Програма за портфейлни гаранции в подкрепа на ликвидността на микро-, малки и средни предприятия (МСП), пострадали от извънредната ситуация. Изпълнението на програмата е възложено на Българска банка за развитие (ББР). Самите кредити ще бъдат отпускани от търговските банки, но ще бъдат с гаранция от ББР, което ще позволи на банките да предложат по-добри условия. Програмата е отворена за фирми от всички сектори на икономиката. Очаква се по нея да бъде подпомогната дейността на най-силно засегнати от кризата сектори - транспорт, туризъм, хотелиерство и ресторантьорство, логистика, износ и др.

За да получат финансиране по програмата малките и средни фирми трябва да са изпаднали в затруднение след 31 декември 2019 г. поради избухването на пандемията от COVID-19. Кредитите по програмата ще се предоставят при максимално облекчени условия, съобщиха от Министерски съвет.

Коментари

Задължително поле