Райна Кабаиванска - Прима на операта

Оперната кралица Райна Кабаиванска ще бъде специален гост на едно от най-значимите културни събития в Италия - честването на 50-годишнината от възстановяването на прочутия оперен театър “Реджо” в Торино. Именно на тази сцена 88-годишната днес Кабаиванска изиграва една от най-значимите си роли - в “Сицилианска вечерня” на Верди, единствената режисьорска изява на легендарната Мария Калас.

С осветяването на емблематичната сграда Моле Антонелиана в понеделник вечерта официално бе поставено началото на честванията за 50-ата годишнина на Teatro Regio.

Празненствата ще се разгръщат през цялата година, с гала концерта на “Сицилианската вечерня” от Джузепе Верди на 6 юли и редица инициативи през есента, сред които изложба и премиера на книга.

Създаденият още през 1730 година оперен театър е бил напълно разрушен при пожар и в продължение на 37 години операта в големия индустриален град на Северна Италия е била без сграда. Новата е построена в началото на 70-те години на миналия век и за да се отбележи подобаващо събитието, тогавашното му ръководство кани Мария Калас и Джузепе ди Стефано да режисират операта на Верди. Това е единствената изява като режисьор на Мария Калас и тя лично избира Райна Кабаиванска да е в главната роля, в партньорство с Джани Раймонди.

Кабаиванска е родена на 15 декември 1934 г. в Бургас. Баща ѝ Ячо Кабаивански е ветеринарен лекар, писател, поет и университетски преподавател, а майка ѝ Стайка е учителка по физика. В детските си години свири на пиано и пее в Детски хор “Бодра смяна”. “Аз бях винаги първата в класа - и по физика, и по математика, по всичко имах 6 - спомня си тя. - Внезапно реших: ще пея. И слава Богу че родителите ми не ме спряха.” През 1957 г. завършва оперно пеене и пиано в Държавната консерватория “Панчо Владигеров”. След дипломирането си е назначена в Софийската опера като хористка, което я амбицира да кандидатства за стипендия за специализация.

Учи музика в лицея “Виоти” във Варчели, Италия при вокалните педагози Дзита Фумагали, Д. Тес и Мерлини. На 4 април 1959 г. печели с конкурс първата си роля в гр. Реджо нел'Емилия - тя играе Жоржета в “Мантията” на Джакомо Пучини. А от 1961 г. е солистка в Ла Скала в Милано и в Софийската опера. За първия си спектакъл в Ла Скала за 4 дни трябва да подготви ролята на Агнес в операта “Беатриче ди Тенда” от Белини - малка, но трудна роля. Още същата вечер получава предложение да пее в Метрополитън опера, където участва в “Палячи” - постановка на Дзефирели. Само след няколко месеца в САЩ Кабаиванска сключва договор с Метрополитън за 15 сезона, като междувременно е пяла вече и в Ковънт гардън.

Така Ла Скала се оказва трамплинът, който я изстрелва право сред звездите в операта. Сред партньорите ѝ впоследствие са великите тенори Франко Корели, Марио дел Монако, Пласидо Доминго, Хосе Карерас, Лучано Павароти.

Огромен е списъкът на театрите, в които е пяла. Артистичният ѝ репертоар е широкообхватен и включва както Росини, Пучини, Белини и Доницети, така и Чайковски, Масне, Берлиоз, Вагнер, Рихард Щраус, а също по-съвременни композитори като Нино Рота и Бенджамин Бритън. Едни от най-знаковите ѝ роли са Травиата, Адриана Лекуврьор, Франческа да Римини, Манон Леско, Мадам Бътерфлай и Тоска.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура