Районният прокурор на София Петър Белчев подаде оставка

Районният прокурор на София Петър Белчев е подал оставка. В мотивите си пред   главния прокурор Сотир Цацаров Белчев е посочил, че липсват адекватни действия по множеството сигнали срещу Стефан Станев, обвинен за убийството на Виола Николова. Белчев е депозирал оставката си като административен ръководител пред Цацаров, съобщи БНР.

Седмици след смъртта на Виола проговори първата съпруга на Станев, за да разкаже за поредица от заплахи за убийство, които в продължение на две години той е отправял към нея и семейството й. Пет от тях са били обект на прокурорски проверка. За четири от сигналите е получила отказ. Едва след петия е било образувано досъдебно производство, но дни след убийството на Виола.

След като във Фейсбук бившата съпруга на Стефан Станев се извини, че не е могла да спаси младото момиче, започна проверка на Софийската градска прокуратура, която потвърди, че сигналите на Благовеста Пенева са били недопустимо неглижирани. Лично главният прокурор цитира имената на четиримата районни прокурори, написали "не" на жалбите на бившата съпруга на Станев.

Оставката на Петър Белчев като районен прокурор е неговият начин да поеме моралната отговорност за решенията на подчинените си, каза говорителят на СРП Виолета Желева

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право