Ракетата, свалила малайзийския самолет MH-17 над Украйна, е била доставена от руска територия

останки, самолет МН-17

Ракетата, която е свалила малайзийския самолет MH-17 над Украйна, е била изстреляна от района на населеното място Первомайское, на юг от украинския град Снежное, което по това време е контролирано от украински бунтовници. Според разследващите до това място ракетата е била докарана от територията на Русия, предаде БГНЕС.

Това показва предварителните резултати от доклада на водената от Холандия международната Съвместна следствена група, разследваща инцидента от 2014 г.

„На базата на криминалното разследване ние заключихме, че полет MH17 е бил свален от ракетна система БУК, серия 9М83, която е дошла от територията на Руската федерация“, заяви ръководителят на холандското полицейско разследване Уилберт Паулисен.

По неговите думи по-късно системата за изстрелване на ракетата е била върната в Русия. „БУК, който е бил използван за унищожаването на самолета, е бил внесен от руска територия и Съвместната следствена група може да установи точния маршрут на неговото превозване“, допълни Паулисен.

По-рано концерна „Алмаз-Антей“, който произвежда комплекса БУК, установи, че при свалянето на самолета е използвана стара модификация на ракетата - 9М38. Производството на този вид ракети е преустановено през 1986 г., а всички боеприпаси от този вид са премахнати от руско въоръжение през 2011 г.

От Съвместната следствена група посочиха още, че подозират над 100 човека за съпричастност към транспортирането и пускането на ракетата, свалила самолета. „Боинг 777“ на Малайзийските авиолиний извършващ полет МН17 по маршрута Амстердам – Куала Лумпур се разби в Украйна на 17 юли 2014 г. При трагедията загинаха 283 пътници и 15 души от персонала, граждани на десет държави. Като причина за инцидента се посочва изстрелването на ракета земя-въздух или въздух-въздух. Още след нападението Русия беше сочена като основен отговорник за трагедията, тъй като се смята, че бунтовници, подкрепяни от Москва са свалили самолета.

Това доведе и до въвеждането на редица политически и икономически санкции срещу Руската федерация, голяма част от които са в сила и днес. Русия отрича да има участие в свалянето на самолета.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа