Нападнаха и ограбиха дядо посред бял ден

Гешев: Задържани са 6 лица при акцията в ДФ „Земеделие“

Заловиха трима надрусани шофьори

Шофьор без книжка катастрофира с нерегистрирана кола и избяга Мъжът карал возилото с чужди номера

Мъж накара дете да си „накаже“ пръста с камък Шуменецът бил ядосан, че две момчета звъняли и блъскали на вратата му

Преслава показа дъщеря си за първи път

„Витоша“ пръв скочи на съдиите (ВИДЕО)

Електронна услуга на НАП дала достъп на хакерите

Президентът Радев наложи вето върху безлимитното финансиране на партиите от фирми Промяната в закона създава нова обилна хранителна среда за корупция, смята държавният глава

Горанов: Хакерската атака срещу НАП е засегнала около 3% от данните й

Бойко Атанасов иска да е главен прокурор със Среден 3 по Наказателно право

Консулът ни в Истанбул за починалата българка на Кушадасъ: Проверява се дали това е инцидент или престъпна небрежност

Певицата Донна: От малка знам, че ще съм на голямата сцена

Обстрел на военната база в Кандахар, няма пострадали българи

Шофьорът на откраднатото от швед такси: Разбрах от колега, че колата я няма на стоянката Прокуратурата ще поиска постоянен арест за автокрадеца

Растежът зависи от военната индустрия САЩ отстъпва лидерската си роля в момента

Уолстрийт удари дъното

България е една периферна страна за Европейския съюз. Разбира се с някакво значение за опазване на границите на ЕС, но без особени възможности за автономно управление и същевременно с твърде примитивен бизнес, тъй като при над 300 хил. регистрирани фирми само 15 хил. от тях са с над 10 човека и повече персонал. Тоест – периферна страна с един дребен и среден капитализъм, с една олигархия, която е типична за всички останали страни и с икономика, която се люшка в зависимост от решенията на Брюксел, понякога и на Вашингтон.

Така че дали страната ни е готова за четвъртата индустриална революция зависи от световните фактори, от европейските фактори и много по-малко – от националните фактори за растеж. Що се отнася темата какво ще става и какви са предизвикателствата пред нашата икономика, то тук специално можем да отделим 2-3 часа, за да ги коментираме.

Световните фактори за развитие и растеж на БВП в момента опират най-вече до, колкото и да изглежда неприятно, до растеж на военната индустрия. В момента САЩ води най-малко две студени войни в света и растежът на военната индустрия навсякъде се забелязва, че действа в посока нагоре. При това положение ние не можем да кажем, че това е нещо добро. Не всяко нещо от БВП, което расте, е добро. Ако отсеем първо какво става и какво ще става по света, забелязваме, че от две-три години една нова страна излезе начело по БВП и член по паритет на покупателната способност и това е Китай.

САЩ отстъпва лидерската си роля в момента. Другото, което става в света – забелязваме, че освен, че растежът се пренася на изток в Азия забелязваме, че има и спад. Например „Уолстрийт“ отбеляза поредния спад, достигна дъно. Пазарите по света достигнаха едно 14-месечно дъно, също и в ЕС. Така че в света се очакват не особено добри страни да се случват през следващите години, а това ще повлияе най-много върху периферните страни като България.

*Пред радио „Фокус“

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (13)

 1. Никакво дъно не е ударил уолстрийт… ес борсите в сравнение с уолстрийт удрят, че и копаят под дъното…

 2. Ни хао, Барок тунджи…
  Ти оака работата эа ужас на страната…Китай те иэпревари…Уолстрийт печалбата удари…И беэ коментара …кой какво набара …Нищо ново по эемята…само дето се сменя ламята…

 3. Дали му е минавало през ума на някой от стотиците хиляди дървени философи, че в страните с висок БВП работоспособното население работи здраво вместо да виси по кафенетата и да бистри политиката. Дали му е минавало през ума идеята, че в тези страни има повече логика и работа, отколкото политика? А дали дървеният български философ се сеща, че в тези богати държави възрастните не се отнасят към младите с презрение и не се държат като господари, а ги подпомагат? А дали се сеща, че там нямат деструктивна разрушителна опозиция и хората не са хейтъри, които мразят целия свят и спират всяка градивна инициатива? Едва ли. Ако беше му минала такава идея, днес нямаше да имаме около 3 милиона емигранти, които са отишли там, където има логика и работа и много малко политика, омраза, ненавист, злоба и емоции.

  1. Така е… соросоидите там са постигнали целта си и затова сега на изродите им се плаща да идват да рушат тука…
   А че са постигнали разрушителната си цел, доказателство са събитията последните дни в кочината белгия… че се плаща – спонсорството ба сирос за нпо – та във всички държави…

 4. Пич, ние сме Американски филосови и поети …
  на няколко еэика пишем във куплети…
  А ТИ ОТ ГНЯВ СЕ НАСРА И ГОРЧИВО ЭАРЕВА
  Недей да страдаш, недей да плачеш
  эаради еднааа…ТВОЯ ТЪПОТА…!!!

 5. Пич, ние сме Американски философи и поети …
  на няколко еэика пишем във куплети…
  А ТИ ОТ ГНЯВ СЕ НАСРА И ГОРЧИВО ЭАРЕВА
  Недей да страдаш, недей да плачеш
  эаради еднааа…ТВОЯ ТЪПОТА…!!!

  1. Добре. Ето затова не можем да живеем заедно в една държава. Ти си философствай и стихоплетсвай, хули и оплювай всичко и всички, живей си на принципа „‘бал съм им мамата“ и се радвай колко си умен и начетен. Но в една държава не можем да живеем. „Тъпите“ трябва емигрират, за да останат само „най-умните“, най-начетените и най-големите философи, хейтъри и злобари.

  2. Ректорът на Пловдивския университет каза, че най-търсеното работно място за завършилите е Терминал 2. Съвсме правилно „Тъпите“ емигрират, за да останат в България само най-начетените, най-големите философи – свадливи изпращели дъртофелници с памперси.

   1. Ти си от шизоидиoтите… виж социалните да ти дадат хапчетата…

 6. Ректорът на Пловдивския университет каза, че най-търсеното работно място за завършилите е Терминал 2. Съвсме правилно „Тъпите“ емигрират, за да останат в България само най-начетените, най-големите философи – свадливи изпращели дъртофелници с памперси.

  1. Нощна смяна съм. Нощна смяна съм.

 7. Не работи толкоз , притеснявам се за теб човече , все пак и ти си българин , нали така !

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.