„Реал“ ще гради новa Галактика

Флорентино Перес създаде мита за „Галактическите“. Разбира се, става дума за „Реал“. В началото на века маститият бос искаше да колекционира кавалери на „Златната топка“. Взе Зинедин Зидан, Роналдо и Майкъл Оуен. Към тях добави Дейвид Бекъм. Три пъти взе Шампионската лига. Десетилетие по-късно неговият „Реал“ е безспорният крал на Европа. С Кристиано Роналдо, Гарет Бейл, Карим Бензема, Тони Кроос, Серио Рамос и компания. След трите поредни титли обаче отборът е на кръстопът. От една страна изглежда поизчерпан, а от друга – безкрайно добре обигран. Работа на Перес е да изгради нова галактическа империя – със стари пушки и нови мегазвезди

Вратари

Кейлор Навас има договор до 2020 г. и с изявите си показва, че заслужава мястото си. Многократно обаче „Реал“ иска Давид де Хеа, а може да погледне и към друга звезда. Мястото на Навас не е сигурно. Кико Касия е обвързан също до 2020-а, радва се на статута си на резерва. Би напуснал само при добро предложение. Лука, вторият син на Зидан, вече е свободен агент. Изигра само един мач за първия тим. Вероятно ще бъде преотстъпен.

Защитата

На 32 години Серхио Рамос е стъпил по-здраво на мястото си от Пентагона. Капитан, лидер на „Реал“ и със сигурност там ще завърши кариерата си. Партньорът му в центъра Рафаел Варан има договор до 2022 година. Доста пъти „Манчестър Юнайтед“ го атакува с оферти, но френският национал вижда бъдещето си на „Бернабеу“. Начо Фернандес е продукт на „кралската“ школа. Във финала на Шампионската лига влезе стабилно като резерва и доказа – може да му се има доверие. Само принудително би напуснал любимия си клуб. Младият Хесус Валехо така и не се доказва досега. Бъдещето му е под въпрос. 30-годишният Марсело пък е почти със статута на Рамос. Винаги е добър, лидер е и голям шегаджия. Ще остане в „Реал“ до края на кариерата си. Освен това Марсело не успя да почувства конкуренция от Тео Ернандес. Той дойде за 30 милиона евро от „Атлетико“ и е тотално разочарование. Или ще бъде продаден, или преотстъпен. Даниел Карвахал е със стойността на Марсело, но в дясната зона. Многократно бе канен в чужбина, но избира само родния клуб. Само на 19 години мароканецът Ахрам Хакими идва от школата на „Реал“. Твърде млад е, за да бъде реална конкуренция на Карвахал.

Полузащита

Невероятно ценен черноработник е бразилецът Каземиро. 26-годишният халф е силно желан от „Пари Сен Жермен“. Не е сигурно дали няма да бъде изкушен. Незаменим за Зидан е и германецът Тони Кроос. И „Манчестър Юнайтед“, и „Манчестър сити“ искат халфа, но той пък желае в „Реал“. Отлично си пасва с Лука Модрич. Хърватинът иска да изпълни договора си до 2020 година и след това да отиде в САЩ. Сънародникът му Матео Ковачевич е легитимният наследник на Модрич. Само че трябва да учи още доста. 24-годишният полузащитник има оферти от „Интер“ и „Рома“.През 2017-а Дани Себалос дойде като многообещаващ талант от „Бетис“. Твърде рядко обаче получи шансове от Зидан. Вероятно ще напусне „Реал“. Опция за младежкия национал на Испания е „Милан“. Деликатна е ситуацията около Иско. 26-годишният плеймейкър се наложи като титуляр в „Реал“ и изигра много силни мачове. Но ще помисли веднага за трансфер, ако клубът вземе човек на същата позиция. Гуардиола с удоволствие би го взел веднага в „Сити“. Бъдещата суперзвезда на „Реал“ вероятно ще се казва Марсо Асенсио. Само на 22 години и с договор до 2023-а. И той, и клубът обаче трябва да са търпеливи, защото е зелен. „Реал“ е отказал две оферти от Англия за по 150 милиона евро през зимата. Явно ще разчита на него.

Атака

Най-сигурният напускащ изглежда Гарет Бейл. Авторът на два от головете във финала на Шампионската лига публично се възмути, че е резерва. Има договор до 2022 година, но „Реал“ би го продал за адекватна цена. „Манчестър Юнайтед“ и „Байерн“ са клубовете, които могат да си го позволят, а и го искат. Сред големите любимци на Зидан е Лукас Васкес. Прилежен работник, който никога не мърмори. Може да играе дори като десен бек и не мисли за трансфер. Стигаме и до великия Кристиано Роналдо. След финала с „Ливърпул“ намекна, че напуска. После се отметна. На шефовете в „Реал“ обаче явно им писна от мрънкането на КР7. Срещу 150 милиона евро клубът би го продал. Роналдо вече е на 33 години и трудно може да намери по-добро платено място. Противоречива фигура е Карим Бензема. Французинът почти бе задраскан за новия сезон, но вкара четири гола в мачовете с „Байерн“ и „Ливърпул“. Зидан ще се застъпи за него. 21-годишният Борха Майорал няма качествата да играе в „Реал“ и ще напусне.

Треньорът

Зинедин Зидан направи хеттрик от титли в Шампионската лига. Едва на 45 години той е като син на Флорентино Перес. Повечето играчи и фенове го боготворят. Въпреки това през сезона се чуха доста слухове за смяна, които вече не са актуални заради успеха в Киев.

Възможните попълнения

В своя стил Флорентино Перес ще се опита да привлече Неймар. По този начин не само ще вземе голям футболист, но ще рани жестоко и „Барселона“. Неймар би могъл да замени Роналдо. Едва ли обаче цената му ще е под 300 милиона евро. След фантастичния сезон Мохамед Салах също се превърна в опция. Би бил алтернатива, ако нещата с Неймар не се получат. Работа на треньора ще е да го сдобри със Серхио Рамос при положение, че се съберат в един тим. Още от дете Еден Азар мечтае за „Реал“. Зидан е голям фен на белгиеца от „Челси“. Азар обаче е едва трети избор след Неймар и Салах. Екзотика на „Бернабеу“ може да доведе Мириано Диас. Нападателят от Доминиканска република е само на 24 години, а след трансфера си в „Лион“ миналото лято вкара 21 гола. „Реал“ може да го вземе за „само“ 30 милиона евро като резерва на Бензема. Австриецът Дейвид Алаба намекна, че би напуснал родния „Байерн“. Освен като бек той може да играе и като халф. По-вероятно е обаче да остане в Мюнхен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят