Революция на достойнството ли?

В Украйна не остана нито едно от двете

Тимошенко и Зеленски водят в проучванията

На избирателите в Украйна им предстои да направят своя избор между рекордно количество от 44 кандидати за президенските избори. Последните проучвания показват, че политическият ветеран Юлия Тимошенко и комикът Владимир Зеленски се ползват със значително по-голяма популярност, отколкото Порошенко, и се очертават като лидери в президентската надпревара. Тимошенко, която по-рано продаваше природен газ и два пъти беше министър-председател на Украйна, се стреми да привлече гласовете на избирателите въз основа на своята агресивна и популистка платформа. Тя е разпознаваема личност, но и непредсказуема. Освен това е майстор на политиката в духа на Макиавели, тоест да прави остри завои от прославена украинска националистка до политик, способен да работи директно с Русия като най-близък партньор. Самото й присъствие в президентската кампания води до следните въпроси: Измени ли се досега нещо в Украйна? А, може ли въобще нещо да се измени в страната?Вероника Кириленко, Райан Шино, „American Thinker”

Владимир Зеленски става все по-популярен, като кандидат и вече е алтернатива на Тимошенко. Но тъй като той няма ясно изразена платформа, то политическите последствия от неговата възможна победа продължават да бъдат между множеството неизвестни. Отсъствието на политически опит и съмненията относно възможностите му да лавира при провеждане на реформи в рамките на неповратливата украинска политическа система, а така също предполагаемите му връзки с олигарха Коломойски, може да станат сериозно препятствие в предизборната му кампания.

Макар че политическото бъдеще на Украйна продължава да бъде неясно, а „революцията на достойнството“, съдейки по всичко се провали, Украйна въпреки това трябва да направи още една крачка в бъдещето. Независимо от ротацията на стари и нови политици, пътищата на Украйна остава без промяна. Единият път води към Евросъюза, а другият към установяване на по-тесни отношения с Русия. Днес именно народът на Украйна е този, който трябва да избере един от двата пътя, или да се опита да намери деликатния баланс между тях.

(Със съкращения, превод „Гласове“)

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения