Революция на достойнството ли?

В Украйна не остана нито едно от двете

Тимошенко и Зеленски водят в проучванията

На избирателите в Украйна им предстои да направят своя избор между рекордно количество от 44 кандидати за президенските избори. Последните проучвания показват, че политическият ветеран Юлия Тимошенко и комикът Владимир Зеленски се ползват със значително по-голяма популярност, отколкото Порошенко, и се очертават като лидери в президентската надпревара. Тимошенко, която по-рано продаваше природен газ и два пъти беше министър-председател на Украйна, се стреми да привлече гласовете на избирателите въз основа на своята агресивна и популистка платформа. Тя е разпознаваема личност, но и непредсказуема. Освен това е майстор на политиката в духа на Макиавели, тоест да прави остри завои от прославена украинска националистка до политик, способен да работи директно с Русия като най-близък партньор. Самото й присъствие в президентската кампания води до следните въпроси: Измени ли се досега нещо в Украйна? А, може ли въобще нещо да се измени в страната?Вероника Кириленко, Райан Шино, „American Thinker”

Владимир Зеленски става все по-популярен, като кандидат и вече е алтернатива на Тимошенко. Но тъй като той няма ясно изразена платформа, то политическите последствия от неговата възможна победа продължават да бъдат между множеството неизвестни. Отсъствието на политически опит и съмненията относно възможностите му да лавира при провеждане на реформи в рамките на неповратливата украинска политическа система, а така също предполагаемите му връзки с олигарха Коломойски, може да станат сериозно препятствие в предизборната му кампания.

Макар че политическото бъдеще на Украйна продължава да бъде неясно, а „революцията на достойнството“, съдейки по всичко се провали, Украйна въпреки това трябва да направи още една крачка в бъдещето. Независимо от ротацията на стари и нови политици, пътищата на Украйна остава без промяна. Единият път води към Евросъюза, а другият към установяване на по-тесни отношения с Русия. Днес именно народът на Украйна е този, който трябва да избере един от двата пътя, или да се опита да намери деликатния баланс между тях.

(Със съкращения, превод „Гласове“)

Коментари

Задължително поле