Регионалната комисия в НС отхвърли ветото на президента за къмпингуването

Снимка: Денислав Стойчев

Парламентарната комисия по регионално развитие прие повторно промените в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, които бяха върнати в НС с президентското вето.

Промените забраняват разполагането на плажни принадлежности като палатки, чадъри, кърпи и шезлонги върху пясъчните дюни. При нарушение депутатите решиха да се налагат глоби в размер от 500 до 1000 лв.

Приети бяха санкции и за паркиране или преминаване на автомобили през пясъчните образувания. Те ще бъдат от 1 000 до 3 000 лв., като може да се конфискува и имущество на стойност между 3 000 и 5 000 лв. Законът важи не само за плажните дюни, но и за тези в близост до крайбрежните зони.

В мотивите си да върне закона президентът Радев заявява, че не се противопоставя на опита да бъдат въведени правила, нормативи и стандарти, както изрично повелява чл. 55 от Конституцията, прокламиращ основното право на здравословна и благоприятна околна среда. Според президента обаче, режимът за „диво къмпингуване“ става по-рестриктивен, като се въвеждат значителни ограничения в сравнение с досегашния ред.

Предстои ветото да бъде разгледано и в пленарна зала.

Коментари

Задължително поле