Реджеп Ердоган: Победата над пуча е ново Галиполи

Президентът Реджеп Ердоган полага цветя на гроб на жертва на предрага преди година в Истанбул.

Турция отбеляза със серия прояви първата годишнина от победата над превратаджиите, показвайки, че президентът Реджеп Ердоган здраво държи юздите на властта.

Денят 15 юли бе обявен за годишен национален празник на “демокрацията и единството”, имаше тържествена възстановка, извънредно заседание на парламента, символични събития, безплатен транспорт и интернет.

“Нищо няма да бъде същото, както преди 15 юли”, заяви Ердоган в навечерието на честванията и сравни победата над пучистите с битката при Галиполи от Първата световна война, когато османските сили устояха на настъплението на войските на Антантата и това стана един от основните стълбове на Кемалистка Турция. “Държавите и нациите имат преломни моменти в историите си. 15 юли е такава дата за Турция”.
На заседанието в парламента премиерът Бинали Йълдъръм заяви, че събитията преди година са били “Втора война за независимост” след конфликта, довел до създаването на съвременната турска държава през 20-те години на XX век.

“Този парламент, който устоя на бомбите, позволи да му бъде взета властта. През изминалата година и съдебната система бе унищожена. Вместо бърза нормализация, имаме постоянно извънредно положение”, опонира Кемал Калъчдароглу, лидерът на основната опозиционна Народнорепубликанска партия.

Започналият на 15 юли 2016 г. преврат, в който участваше авиация и танкове, бързо бе осуетен, след като властта прегрупира силите си, а хората излязоха по улиците в подкрепа на Ердоган. Последва небивала чистка в историята на Турция – арестувани бяха над 50 000, други над 100 000 бяха уволнени. От петък още 7563 полицаи, военни и чиновници са на улицата. “Половин милион души са били уволнени при обединението на Германия и никой не е казал нито дума”, каза Ердоган в интервю за Би Би Си. “Трябва ли да оставим тези пучисти на позициите им и да не ги уволним, когато ги заловим? Защо държавата трябва да “храни” онези, които са членове на терористична организация”, добави той.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. Да почетем паметта на падналите герои за истинска демокрация!

  2. А кога ще почетеш паметта на толкова много невинни избити от турците?Нека сам ти отговоря,турчино!Никога!!!За животни като тебе човешкият живот,особено на нас християните нищо не значи.Защо тогава трябва да се палиме за няколко избити турци,пардон диви животни?В Истамбул живеят много изроди,които не искам да почитам.То има ли нещо хубаво в този свински град?

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.