Редят изложба посветена на традиционните занаяти в Габрово

Изложбата „Майсторство от близо и далеч”, която е посветена на ХV Международен панаир на традиционните занаяти редят в  Етнографски музей на открито „Етър“ в Габрово. Експозицията проследява развитието на Панаира през годините.

Първата проява от подобен характер е през 1990-та. Идеята е да се възстанови в музейна среда, при строго придържане към традициите, панаир от миналото, с акцент върху занаятчийското производство.

Първоначално по Петковден, а по-късно в началото на септември, музеят става притегателен център на майстори от цялата страна, дошли да представят своята продукция, да обменят идеи и опит.

През 2003 година събитието прехвърля пределите на страната, привличайки майстори от чужбина. Провежда се Първи международен панаир на традиционните занаяти. Организатори са Министерството на културата, Община Габрово и Етнографски музей на открито „Етър“, с подкрепата на медии, занаятчийски камари, туроператорски фирми.

В периода от 2003 до 2016 година в него участват майстори от Азербайджан, Беларус, Великобритания, Литва, Мароко, Македония, Молдова, Румъния, Русия, Сърбия, Сирия, Судан, Украйна, Франция, Холандия, Хърватия, Чехия, Южна Корея, Япония и други.

Автори на изложбата „Майсторство от близо и далеч” са Величка Илиева – главен уредник, Росица Бинева – уредник отдел „Занаяти”. Изложбата включва богат видео и фото материал и над 100  дарени и откупени изделия, съхранявани във фонда на ЕМО „Етър”.

Изложбено ще бъде разположена в пространство над Дърворезбарска работилница в Етнографски музей на открито „Етър“ и ще остане там до края на септември.

Коментари

Задължително поле