Река Арда отцепи села, свлачище отнесе улици (обзор)

Остава бедственото положение в Смолянска област

Опасност от преливащи реки и активизиране на свлачища предстои след обилните снеговалежи и дъждове през уикенда. Според прогнозите на синоптиците от днес започва значително повишение на температурите, като термометрите ще показват между 4 и 14 градуса.

Още през вчерашния ден беше измерено увеличение на нивата на реките Янтра и Марица, а Арда достигна драстични нива и заля единствения мост, който свързва жителите на селата Русалско, Песнопой, Сполука, Латинка, Любино, Аврамово и Дойранци. С увеличаването на температурите експерти предупреждават за опасност от преливания и на други места в страната.

Проливните дъждове образуваха свлачища в Община Баните, където се наложи да бъдат евакуирани и хора. Природната стихия отнесе в село Малка Арда селскостопанска сграда и няколко улици. Активизирани са свлачища и в района на смолянските села Тикале, Требище, Белев дол. Бедствието засегна и пътя между селата Ряка и Катраница.

За опасност от свлачища, камъни и падащи дървета в района на Кресненското дефиле предупреждават от КАТ и призовават шофьорите да преминават от там с повишено внимание. Сложна метеорологична обстановка имаше и в планинските части в Югозападна България. Засегнати бяха електропроводите, които преминават през тях и захранват с електроенергия населените места в общините Разлог, Белица, Якоруда, Гоце Делчев, Гърмен, Хаджи Димово и Петрич. В планинските райони снегът достигна над един метър.

Междувременно стана ясно, че остава бедственото положение в Смолянска област. На извънреден брифинг вчера областният управител Недялко Славов и кметът на Смолян Николай Мелемов съобщиха, че 14 селища в региона са без електричество, но се работи, за да имат ток днес.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България