Рекорден брой починали от коронавирус в Бразилия за денонощие

Снимка: Архив

Рекорден брой хора, заразени с новия коронавирус, са починали в Бразилия през последните 24 часа - 1262, съобщи министерството на здравеопазването.

Досегашният рекорд за смъртни случаи от коронавируса за едно денонощие в страната датираше от 21 май - 1188.

Общият брой на починалите заразени в Бразилия, която е с население от 212 милиона души, е надминал 30 000, достигайки 31 199. Бразилия е на четвърто място в мрачната статистика след Съединените щати, Великобритания и Италия.

През последното денонощие в страната са били регистрирани 28 936 нови заразени с коронавируса. С това общият брой на потвърдените случаи в Бразилия вече е 555 383. По този показател страната е на второ място в света след Съединените щати.

Според научната общност тези числа са силно подценени, тъй като в Бразилия се правят много малко тестове за коронавируса, отбелязва Франс прес.
Най-тежко засегнатите от пандемията бразилски щати са Сао Пауло и Рио де Жанейро, на югоизток.

Тревожен сигнал, Сао Пауло регистрира вчера рекорден брой нови заразени и починали за едно денонощие. В бразилския щат вече са потвърдени близо 120 000 заразени, почти 8000 от които са починали. В Рио де Жанейро броят на заразените надхвърля 56 000, от които близо 5700 са починали.

Едноименният бразилски град, който е едно от огнищата на епидемията в страната, започна бавно разхлабване на ограничителните мерки заради коронавируса вчера - повече от два месеца след тяхното налагане, предаде Асошиейтед прес.

Към 1 юни в Рио де Жанейро имаше над 30 000 потвърдени заразени, 3671 от които са починали. Миналия месец болниците и интензивните отделения в града се напълниха и списъкът с чакащите за хоспитализиране заразени с коронавируса набъбваше..

Някои хора отидоха вчера на плажовете, които официално остават затворени. Сърфистите и плувците получиха разрешение да влязат в Атлантическия океан за първи път от седмици.

Спортните дейности бяха възобновени, но без публика.

През първият от общо шест предвидени етапа на смекчаване на мерките в Рио де Жанейро, повечето магазини ще останат затворени, с малко изключения като автомобилните шоуруми и мебелните салони. Ресторантите и баровете ще останат затворени, като клиентите само ще могат да си взимат или поръчват храна за вкъщи.

Градските власти казаха, че ще следят ситуацията и при необходимост ще възстановят определени мерки. Много здравни експерти приветстваха предпазливия, поетапен план, но се чуха и гласове, че ограниченията се разхлабват прекалено рано.

Коментари

Задължително поле